EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МИР обяви процедурата за кръгова икономика от ПВУ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МИР обяви процедурата за кръгова икономика от ПВУ

mail16:10 | 04.08.2023прегледи 1664 коментарикоментари 0


Министерството на иновациите и растежа (МИР) обяви процедурата за кръгова икономика от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха от министерството. Бюджетът на мярката е 180 млн. лв. и по нея ще могат да кандидатстват микро, малки, средни и големи предприятия от преработващата промишленост. 

Целта на процедурата е да ускори прехода към кръгова икономика на предприятията от производствения сектор чрез по-ефективно използване на ресурсите и внедряване на климатично неутрални методи и технологии за производство и потребление на продукти, посочват от МИР.

Фирмите ще могат да участват както самостоятелно, така и в партньорства. Минималният размер на безвъзмездната помощ е 70 000 лв., а максималният е диференциран спрямо големината на дружествата. Микро предприятията ще могат да получат максимум 350 000 лв., малките – максимум 550 000 лв., средните – максимум 750 000 лв., а големите до 1 милион лева. Съфинансирането е от 20 до 50 процента в зависимост от категорията на фирмата и мястото на изпълнение на проекта.

Със средствата могат да се закупуват машини, съоръжения, оборудване или софтуер, с които да се допринесе за ограничаване на щетите върху околната среда, както и ще се подкрепят инвестиции, с които компаниите да намаляват образуването на отпадъци и използването на пластмасови продукти, да въведат използване на алтернативни суровини, включително с биологичен произход, да подобрят стандартите за екологосъобразност, обясняват от МИР.

От министерството посочват, че кандидатстването по процедурата ще бъде изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. Проектните предложения ще се приемат до 16:30 ч. на 3 октомври т.г. на линк: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/8010747a-1dd9-4f40-ba29-6b09870ac0e4.

От МИР припомнят, че в момента е отворена за кандидатстване и процедурата за развитие на индустриални зони и паркове в страната. Тя е с бюджет 212 млн. лв. и също е по Плана за възстановяване и устойчивост. По мярката могат да кандидатстват оператори на индустриални зони и паркове – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или съществуващи, по четири дейности -  довеждаща инфраструктура, вътрешна за зоната инфраструктура, сгради за научно-изследователска дейност и изграждане на зарядни станции за електромобили.

В началото на февруари от МИР обявиха за обществено обсъждане процедурата "Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията" по Програмата за икономическа трансформация към Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на процедурата е да допринесе за ускоряване на прехода към кръгова икономика чрез предоставянето на безвъзмездни средства на предприятията от производствения сектор за въвеждане на кръгови модели за използване на ресурсите и внедряване на неутрални по отношение на климата методи и технологии за производство и потребление на продуктите от дейността им.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg