EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Миньори от "Каолин" протестират срещу "Екогласност"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Миньори от "Каолин" протестират срещу "Екогласност"

mail16:00 | 10.08.2010прегледи 2372 коментарикоментари 0


Миньори от "Каолин" АД протестираха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и връчиха подписка с около 700 имена на директора на дирекция "Индустриални отношения и управление на държавното участие" във ведомството - Валентин Груев, съобщава БТА.
Причина за протеста са опити на политически клуб  "Екогласност" да създаде негативно отношение към "Каолин" АД и да спре дейността на концесионираната от дружеството кариера "Великан" - Меричлери, съобщи на пресконференция преди протеста инж. Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.
От "Екогласност" обвиняват дружеството, че добива варовик в кариера "Великан" край Меричлери без оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/. Според тях с дейността си край Меричлери "Каолин" АД унищожава околната среда.
За да се направи ОВОС според нормативната уредба е необходимо добивът да е на повече от 250 декара, а той е на площ между 100 и 180 декара, посочиха представителите на синдикатите. Те не отрекоха, че при всеки добив има запрашаване, но подчертаха, че то не е извън нормите, което са доказали изследвания на БАН и регулярните ежегодни проверки в района.
Въпреки това се вземат мерки за оросяване на пътищата и камионите, а дружеството изкупува на няколко пъти по-високи цени земите на желаещите собственици от населеното място, каза Иван Борисов, заместник-председател на федерацията и синдикален ръководител в "Каолин".
Синдикалистите изразиха недоумението си, че от "Екогласност" едва сега подхващат кампания срещу "Каолин", след като кариерата се концесионира от дружеството вече две години. Според тях причина за атаките са корпоративни интереси. Варовикът ще
се търси тепърва, тъй като е необходим за сероочистващите инсталации на топлоцентралите в страната. Наличието на местен добив на въглища за поне 70-80 години, ще дава работа на централите, а за да отговорят на екоизискванията, те ще се
нуждаят от варовик, коментираха синдикалните представители.
По думите на Валентин Груев ще се сформира междуведомствена работна група, която да направи проверка на място за истинността на твърденията на двете страни в конфликта.  

Фирма „Каолин“ разрушава ценни тракийски могили при експлоатацията на находището за варовик „Великан“ в град Меричлери, община Димитровград, това преди дни съобщи в. „Класа“, като се позова на  жители на града, които също били излезли на митинг. Протестиращите настояват държавата да се намеси и да преустанови дейността на „Каолин“, която унищожава района, известен с ценните си археологически паметници, и уникалния минерален извор.
В обекта според местни жители има пет древни могили, едната от тях вече е затрупана от чакъла и на практика е унищожена, твърдят те цитирани от изданието. Могилите се намират в средата на района на концесията, на по-малко от километър е и минералният извор, чиято вода е на второ място в Европа по лечебни свойства. Хората тук много се надяваха да се развиваме като курортно място, но заради концесията, която дадоха на „Каолин“, нашето селище няма никакво бъдеще, твърдят местните.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg