EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Министерства в подкрепа на общините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министерства в подкрепа на общините

mail15:00 | 08.03.2012прегледи 510 коментарикоментари 0


На среща в Министерския съвет бяха обсъдени предизвикателствата пред общините, които изпълняват или предстои да стартират проекти за изграждане на ВиК мрежи, пречиствателни станции и депа за отпадъци със средства от Оперативна програма „Околна среда". В нея участваха министър-председателят Бойко Борисов, министрите на околната среда и водите Нона Караджова, по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев, на земеделието и храните Мирослав Найденов, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на транспорта и съобщенията Ивайло Московски и представители на АПИ, НКЖИ, на НСОРБ и общини-бенефициенти.
На срещата беше решено институциите, свързани с процеса по съгласуване на административни процедури, да разглеждат приоритетно преписките на общините с такъв тип инфраструктурни проекти с оглед стратегическото значение на инвестициите. По-бързо ще се одобряват процедури като промяна предназначението на земята, строителство в държавния горски фонд и при преминаването на ВиК мрежи през републиканските пътища.
До момента по оперативната програма са одобрени проекти и са сключени договори за над 2,2 млрд. лева. Проекти за още 2 млрд. лева са в оценка, но изпълнението им може да започне още сега. С цел постигане на успешно и навременно приключване на инвестиционните си намерения, общините бяха призовани да ускорят дейностите по провеждането на обществените поръчки, да се възползват от възможността за сключване на предварителни договори с МОСВ при потвърден обхват на проектите и да заявят желание за консултации на място от екипи на програмата.
Мобилните групи от инженери и юристи ще подпомагат екипите на общините по места за пълна и своевременна мобилизация за изпълнение на дейностите, предвидени в проектите.
Общините, които желаят консултации на място или сключване на предварителни договори след потвърждаване на обхвата на проектите, могат да изпращат заявките си на електронната поща на програмата ope@moew.government.bg.
С прилагането на тези мерки МОСВ ще награди съвместните усилия с общините за бързото и качествено изпълнение на над 80 нови проекта, така че те да приключат успешно и в определения срок - 31 декември 2014 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg