EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Минималната заплата равна на прага на бедността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минималната заплата равна на прага на бедността

mail09:06 | 01.06.2010прегледи 2001 коментарикоментари 0


Чистият размер на минималната работна заплата не трябва е по-нисък от прага на бедността, както е в момента, заяви днес в община Минерални бани социалният министър Тотю Младенов. В момента този праг е 211 лв., а доходът от минимална заплата без удръжките е малко по-нисък от него.
В България минимална работна заплата получават 162 хиляди души, от тях 125 хиляди са в частния сектор.

 

Ето кратък коментар по темата.

 

61-та мярка и максималните абсурди с минималната заплата

Йордан Матеев
Минималната работна заплата е създадена от хора, които не знаят как работи пазара. Защото това е инструмент, който вместо да решава, създава нови социални проблеми. Ако приемем, че идеята му е ниско платените хора да получават по-високи доходи, резултатът е по-висока безработица и повече сив сектор.
Преди около два месеца тристранката (правителството, синдикатите и работодателските организации) прие като една от 60-те мерки за излизане от кризата "създаване на механизъм за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли 2010 г." Това щяло да струва 10 млн.лв.
Ако не бях прочел лично документа щях да си помисля, че това е някаква шега. Приходите падат, разходите са твърде високи и бюджетният дефицит расте неконтролируемо, а тристранката решава да отговори на кризата като увеличи разходите допълнително, вместо да премахне минималната работна заплата за сметка на доброволното договаряне. А днес разбирам, че правителството "няма да се намесва в тази ситуация" и е оставило синдикатите и работодателските организации да се договорят дали да има увеличение и с колко. Тоест правителството се намесва там където не трябва, а отказва да се намеси там, където трябва.
В момент когато икономиката и фискът са в криза и са нужни спешни мерки за рязане на разходи тристранката губи ресурс и занимава обществото с мярка, която засилва кризата. И в този абсурден театър всички демонстрират загриженост за хората. Синдикатите дори стигат до смешните аргументи, че това била антикризисна мярка, която щяла повиши потреблението и да увеличи приходите от данъци с 10 млн. лв.
Синдикатите и работодателските организации обаче обикновено защитават своите интереси, а не тези на хората. Което виждаме и в пакета от 60 антикризисни мерки. Затова правителството трябва да забрави всичко, което увеличава бюджетните разходи и да напише като 61-ва мярка закриване на тристранката.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg