EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Мини Марица изток" ЕАД ще изнася въглища за Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Мини Марица изток" ЕАД ще изнася въглища за Сърбия

mail13:15 | 24.06.2022прегледи 1025 коментарикоментари 0


Договор за износ на лигнитни въглища , с които ще работят две топлоцентрали в Сърбия е подписан между държавното "Мини Марица изток" ЕАД - Раднево и белградска компания, съобщиха от дружеството. Очаква се до няколко дни да бъде представен банковият акредитив и първите количества да потеглят към пристанищата в Русе и Свищов, откъдето ще заминат за тецовете "Никола Тесла 1" и ""Никола Тесла 2".

Двете базови централи снабдяват с електроенергия почти половината територия на Сърбия, но след наводнение отпреди няколко години на рудник Колубара изпитват сериозни затруднения с доставката на гориво. Досега те внасяли въглища от Румъния и Северна Македония.

Договорът е са срок до 30 април догодина, като ще бъдат продадени 1,75 млн тона въглища. Договорена е била цена с малко над 9 процента по-висока от тази, на която трите топлоцентрали в комплекса "Марица изток" сега изкупуват лигнитите /87,35 лв за тон условно гориво/. В договора имало и опция за удължаване на срока му за действие.

През изминалите 70 години от разработването на източномаришкото въглищно находище за пръв път се осъществява износ извън страната, коментират от дружеството.

Имало е периоди , когато въглища от трите рудника на мините са били транспортирани за ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград и някогашната парова централата на отдавна закритото "Агробиохим" - Стара Загора, но основните количества са били за топлоцентралите в комплекса и някогашната Брикетна фабрика край Гълъбово.

Износът за Сърбия на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса, уверяват от мините. От 2005 г. те имат концесионен договор за добив на лигнитите, който е за 35 години. През миналата 2021 година добивът на въглища от трите открити рудника е бил в рамките на 27 млн тона.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg