EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Минерални извори за отопление

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минерални извори за отопление

mail11:50 | 11.01.2011прегледи 1958 коментарикоментари 0


Към римските прийоми ще се върнат кметове у нас заради минералните извори. Градоначалниците вече готвят проекти за пълноценното използване на лечебните извори у нас, които държавата има намерение да им върне за стопанисване. В Разлог дори има проект за отопление на школа и детски градини с минерална вода, температурата на лековитата течност в региона минава 57 градуса, съобщи Стандарт Нюз.
Вече тече 20-дневният срок, в който кметовете могат да подадат молби за стопанисване на изворите на тяхна територия до екоминистерството. Държавата има намерение да даде на общините 66 находища с лековита вода. До две седмици след подаване на документите градоначалниците ще получат право да се разпореждат с изворите. Те ще имат право да ги използват за отопление, СПА туризъм, изграждане на санаториуми или отдаване на концесия.
От екоминистерството съобщиха, че в 17 от находищата лековитата вода е годна за пиене. На София държавата предлага да даде най-много - 5 минерални извора с 16 сондажа. Сред находищата в столицата попада и топлият минерален извор при Централната софийска баня, с дебит 19 литра в секунда. Сега през 50 чешмички изтичат 10 л/сек, а останалата вода отива в канализацията. София може да получи и цялото находище в Зона Б5 - "Баталова воденица", по-голямата част от ресурса на "Овча купел", извора в Панчарево, двата сондажа в с. Железница.
Огромен свободен ресурс се предлага и на Хасково - 32,7 л/сек, тъй като в момента се използват само 2,38 л/сек. На общините ще бъдат върнати и известните с лековитите си качества находища в Кюстендил, Костенец и Бургас. Кметове ще могат да се разпореждат и с изворите край Сапарева баня, чиито минералните води извират с температура над 103 градуса по Целзий.
Според данните на ековедомството България е втората страна след Исландия по богатство на минерални води в Европа.
Списъкът с находищата, които се дават на общините, е публикуван в интернет страницата на МОСВ, като там са описани и всички необходими документи за кандидат-стопаните на изворите. От ведомството на Нона Караджова уточниха, че държавата ще може да отдава минерални извори на концесия, ако кметовете на съответните общини не поискат да ги стопанисват.
Находищата на минерални води в страната са 240, като почти половината от тях държавни, и общините не са можели да се разпореждат с тях. Около 75% от ресурса обаче се излива свободно в природата, без да се използва.
Към момента има 27 концесии за минерални води, изключителна държавна собственост, от които 4 в София. Дадени са и повече от 470 разрешителни за водовземане от находищата в страната. Държавата получава 70% от концесионното възнаграждение, като за 2010 г. в хазната ще влязат 2 257 419 лв. Останалите 30% се заплащат на общината, на чиято територия е разположено находището. Таксата по издадените разрешителни за минерални води се заплаща през следващата година, но за 2008 и 2009 г. сумата възлиза на 4,5 млн. лв.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg