EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Милиардери даряват богатство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Милиардери даряват богатство

mail16:30 | 21.02.2013прегледи 675 коментарикоментари 0


Украински и руски милиардер обещаха половината от богатството си за благотворителност, заедно с десетима други богаташи, последвали примера на американските милиардери Бил Гейтс и Уорън Бъфет, предаде AFP.

Виктор Пинчук, вторият по богатство в Украйна със състояние, оценявано на $3,7 млрд. от сп. "Forbes", обясни в интервю за агенцията, че иска с примера си да вдъхнови други бизнесмени, забогатели благодарение на хаоса след разпадането на Съветския съюз. "Да дадеш за хуманна кауза е поне също толкова забавно, колкото и да печелиш пари", изтъкна 52-годишният Пинчук по телефона, заявявайки, че вече е обсъдил въпроса с неколцина "други олигарси" от бивши съветски републики. Така кампанията Обещание за дарение (The Giving Pledge) се разпростря извън Съединените щати за първи път от 2010 година. Сред дванайсетимата нови членове са Пинчук и руският бизнесмен Владимир Потанин. Пинчук е стоманодобивен и медиен магнат и едни от най-големите световни колекционери на съвременно изкуство. Женен е за дъщерята на Леонид Кучма, украински президент от 1994 до 2005 година. През 2010 година той стана първият украинец в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света на сп. "Time". 52-годишният Потанин притежава, по оценка на "Forbes", богатство от $14,5 млрд. Акционерът в руския миннодобивен гигант Норилск Никел заявява в писмото с ангажимента му, че се надява да допринесе за това светът, и най-вече неговата родина, Русия, да страната по-добри и да вдъхнови сънародниците си да последват примера му.
Досега олигарсите от бившия СССР, чието богатство често е с неясен произход, предпочитаха да инвестират във футболни отбори, недвижими имоти или луксозни яхти, отбелязва AFP. Сред новите членове на клуба са пет британски личности и фамилии, сред които основателят на групата Virgin Ричард Брансън, южноафриканският миннодобивен магнат Патрис Мотсепе, германецът Хасо Платнер, основател на софтуерния концерн SAP, както и австралийският минен предприемач Андрю Форест. Досега в инициативата са се ангажирали над 100 американски супербогати личности и фамилии, сред които основателите на Facebook и CNN - Марк Зукърбърг и Тед търнър, както и основателят на финансовата информационна агенция Bloomberg, Майкъл Блумбърг.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg