EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Микропредприятие за закваски изнася в цяла Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Микропредприятие за закваски изнася в цяла Европа

mail11:04 | 28.07.2023прегледи 571 коментарикоментари 0


Иновативното микропредприятие за производство на закваски за кисело мляко със собствени щамове млечно-кисели бактерии и на пробиотични и синбиотични препарати "Селур фарма" ООД изнася продукцията си за цяла Европа. Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разгледа в Разград предприятието, заедно с генералния директор на БТА Кирил Вълчев. 

Основната дейност на дружеството е научно-изследователска и производствена, съсредоточена върху създаването на здравословни храни под формата на хранителни добавки, обясни пред гостите ръководителят на дейността Стоян Стоянов. В екипа на фирмата са ангажирани общо шестима души.

Модерната техника и оборудване позволяват самостоятелно производство на субстанциите, главно на базата на специални щамове млечно-кисели бактерии. Синбиотичните продукти съчетават положителните качества на млечно-киселите бактерии в комбинация със специфичното лечебно действие на естествените продукти.

Стоянов посочи, че фирмата изнася продукция за цяла Европа. При пълно натоварване може да се постигне производство до един тон годишно. "Това е скъпо производство, тъй като самият процес на сушене е изцяло на електричество, а в производството са инвестирани и се използват много големи и скъпи машини и съоръжения", разказа Стоянов. 

Фирмата набляга на производството на хранителни добавки с пробиотични щамове плюс стартерни култури за различни видове млечно кисели продукти.

Със закваските на предприятието са приготвени кисели млека - овче, биволско и краве, както и такова с аромат на българска роза, които бяха предложени за дегустация.

По думите на Стоянов, по-добрият пазар за фирмата е при закваските, тъй като при хранителните добавки има по-голяма конкуренция. Предлагат стартери за българско домашно кисело мляко и за йогурт. Продуктите на "Селур фарма" се предлагат в големите български градове, могат да се закупят и на място в Разград.

Екипът твърди, че продуктите, получени от закваската "Болгари" имат вкус и аромат на традиционно българско домашно кисело мляко. Наред с това притежават редица полезни свойства за здравето на човека, не съдържат консерванти и оцветители. Технологът Милен Росенов обясни, че домашното кисело мляко и пробиотичните йогурти, получени със закваската на фирмата, спомагат за работата на храносмилателната система и имат редица полезни ефекти. 

Пробиотикът на фирмата съдържа два щама - Лактобацилус булгарикус и Лактобацилус гасери, и е без аналог по отношение на положителния си ефект върху човешкия организъм.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044