EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Микро-ВЕИ: Двойно финансиране на соларни централи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Микро-ВЕИ: Двойно финансиране на соларни централи

mail08:05 | 06.06.2019прегледи 923 коментарикоментари 0


Протестиращите малки ВЕИ разкриха на среща с министър Теменужка Петкова и Иван Иванов, двойно финансирани соларни централи – получили милиони за изграждане на соларните паркове по „схеми за подпомагане“ и получили високи изкупни цени. Протестиращите посочват, че дружествата Троян енерджи ООД, Интерсол АД, Хидроенергетика ООД, Финер Солар ЕООД са изградили централите си по схеми за подпомагане за изграждане на големи ВЕИ централи, но въпреки това за тях изкупните цени не са намалени и е налице свръхсубсидиране. Съгласно Закона за енергетиката, обекти получаващи подкрепа при изграждане, не могат да ползват пълни преференциални цени.

Агенцията за държавна финансова инспекция е открила нарушението още през 2015 година, но вече 4 години КЕВР и МЕ не предприемат никакви действия, отбелязват те.

Компанията Интерсол АД е получила субсидия по схема за подпомагане в размер над 1 млн. лева за изграждането на фотоволтаична централа с мощност 1 MW и вятърна централа с мощност 2,4 MW. Преференциалната цена на соларната централа възлиза на 755 лв./мгвч. (съгласно официалните отчети на компанията).

Вследствие на бездействието на КЕВР и МЕ, високите преференциални цени вече 4 години неправомерно се плащат от потребителите на електрическа енергия. Остава и въпросът, колко още двойно финансирани ВЕИ-та има в страната и колко е надписана сметката на потребителите от страна на КЕВР и МЕ?

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820