EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Миграцията на служителите намалява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Миграцията на служителите намалява

mail14:45 | 08.09.2009прегледи 342 коментарикоментари 0


Световната рецесия има отчетлив ефект върху миграцията на работници, съобщава Investor.bg, позовавайки се на данните от доклад на независимия Институт за миграционна политика, поръчан от BBC.
По-малко хора отиват да работят в чужбина, като в същото време тези, които вече са заминали, в повечето случаи остават там, където са. Освен това като цяло парите, които имигрантите изпращат на семействата си, намаляват.
Броят на мексиканците, които заминават да работят в САЩ, рязко е намалял - с 40% от 2006 г. насам. Спадът е дори по-голям в случая с румънците и българите, заминаващи за Испания - с по 60%, пише в доклада.
Имигрантите са изложени на по-голям риск да загубят работните си места от местните работници, особено при положение, че имигрантите често са заети в сектори, силно изложени на сътресение при рецесията, като строителството и туризма.
По отношение на изпращаните у дома пари в случая на Турция например се отчита спад с 43% спрямо 2008 г., показва проучването. За Молдова понижението с 37% е особено тежко, тъй като тези средства се равняват на една трета от националния доход на страната.
Все пак има някои страни, сред които Пакистан и Бангладеш, в които се отчита ръст на средствата, изпращани от имигрантите у дома.
Въпреки намаляването на доходите, пред което са изправени много имигранти, в повечето случаи не се наблюдава масово завръщане в родните страни, очертава друга тенденция докладът. Това може да се дължи на факта, че за много имигранти икономическите условия у дома са дори по-лоши и за тях би било трудно и скъпо да се върнат по-късно в страната, в която са работили. Това важи особено силно за незаконните имигранти.
Все пак и от тази тенденция има някои изключения. Много имигранти във Великобритания и Ирландия от Централна и Източна Европа се връщат в родните си страни, където икономическите условия не са се влошили толкова силно. За решението им да се върнат допринася и фактът, че като граждани на ЕС те могат легално да се върнат по-късно в страната, където са работили.
Въпреки че фокусът на доклада е върху международната миграция, той разглежда в случая на Китай миграцията на работници вътре в страната. С отслабването на икономиката тази година рекорден брой хора, които са напуснали родните си места, за да работят в индустриалните центрове, са се върнали у дома за китайската нова година, като малка част от тях са се върнали в градовете после.
При влошаване на икономическите условия често правителствата предприемат мерки за запазване на възможностите за работа за собствените си граждани, посочват още от института. Няколко страни като Малайзия, Австралия и Русия са намалили броя на разрешителните за работа за чужденци.
Други като Испания и Япония предлагат на имигрантите стимули, като например еднопосочен билет, за да се върнат в родните си страни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg