EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мигрантската криза извън контрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мигрантската криза извън контрол

mail09:57 | 22.10.2015прегледи 1779 коментарикоментари 0


Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли възможността да отвори границите с Хърватия и Словения и предложи напиращите мигранти да бъдат върнати в Гърция, вместо да ги прехвърлят на север към Австрия и Германия. В противен случай Шенген ще се срине, предупреди Орбан. Той изрази убеденост, че неговата политика получава подкрепата на европейските граждани. Относно обвиненията и сравненията с нацизма Орбан отговори кратко: „Това е част от политическата игра”. Министър-председателят на Унгария е убеден, че случващото може да унищожи Европа, а действията и политиката му целят да я защитят. Властите в Будапеща първо затвориха границата със Сърбия, а от края на миналата седмица и тази с Хърватия. От началото на тази година в страната са пристигнали близо 400 000 нелегални мигранти. След затварянето на границата с Хърватгия мигрантите бяха пренасочени към Словения, а оттам към Австрия.

Словения се задъхва

Словенският министър на вътрешните работи Весна Жнидар предупреди, че има "голяма вероятност Австрия в много кратки срокове да преустанови приемането на бежанци". Според Жнидар "Австрия има много големи проблеми при подсигуряването на подслон за огромния брой бежанци, които пристигат в страната". Тя не е получила окончателен отговор и сигнал за затварянето на границата със Словения, но тази възможност остава отворена. "Ако Австрия предприеме тази стъпка - за затварянето на границата, Словения ще бъде принудена да направи същото", каза още Жнидар.

На границата между Словения и Австрия късно снощи се стигна до сериозно напрежение. Над 4500 мигранти се струпаха изведнъж край граничния пункт Шпилфелд. Те пристигнаха без предварителна информация и събориха оградата на границата и преминаха на австрийска територия, съобщи местен сайт. Мигрантите започнаха да скандират, че са гладни и да се бунтуват, но австрийската полиция успя да овладее ситуацията и започна тяхната регистрация.

В 4.00 часа тази сутрин словенската полиция установи, че огромни групи от мигранти минават пеша през т.нар. "зелена граница" в района на Ново село. Само през изминалия ден пеша в страната са пристигнали над 2500 мигранти. Властите в Любляна съобщиха, че от събота до вчера в Словения от Хърватия са пристигнали 25 000 мигранти. От 16-ти септември до снощи от Сърбия в Хърватия са пристигнали 214 474 души, съобщи вътрешното министерство в Загреб.

Поради огромния прилив от мигранти положението на границата между Словения и Австрия излезе извън контрол. Малко преди 20.00 часа българско време недалеч от граничния пункт Шентий пристигна нов влак претъкан с над 2000 мигранти. На гарата има само 20 полицаи, съобщават местните медии. Доброволци обясняват на мигрантите да запазят спокойствие и гарантират, че всички ще продължат пътя си към така желания им Запад. Те ги призовават за спокойствие, защото е необходимо време за извършване на необходимите процедури. Сред тях обаче има напрежение и не е изключено отново да се стигне до пробив на барикадата и полицейския кордон. В същото време няколко опозиционни лидери обвиниха словенският премиер Миро Церар, че реагира прекалено късно и постфактум. "Ние нямаше да изпаднем в това състояние, ако бяхме се поучили от съседна Унгария, която вдигна ограда по границите си, които бяха атакувани от мигрантите", каза бившият министър на вътрешните работи на Словения Винко Горенак.

Мигранти опожариха лагер, изграден за тях

Палатка по палатка беше подпалвана от мигрантите в словенския лагер Брежица. Мигрантите унищожиха приемния център, защото не искаха да чакат и бързаха да продължат пътя си за Германия. Те скандираха "Open", "Open", след което драскаха клечката на поредната палатка. Лагерът бе създаден специално за тях, за да може да си починат преди да потеглят по маршрута си за така желания от тях Запад. За по-малко от час мигрантите успяха да подпалят почти всички палатки и само бързата намеса на пожарникарите не доведе до по-сериозни инциденти и щети. След това мигрантите бяха натоварени в пет автобуса и изпратени за Австрия. Това обаче не попречи на останалите да продължат да подпалват палатките. Лагерът на практика вече е неизползваем. В момента в различни приемни центрове на територията на Словения има около 5000 мигранти.

Словенски кметове изригнаха

Кметът на Брежица Иван Молан каза, че в малкото градче на практика вече няма нормален транспорт и поради тази причина децата не ходят на училище. Той призова за по-голяма намеса на централната власт за нормализиране на живота в Брежица. Брежица се намира на 13 км. от границата с Хърватия. В този лагер има място за около 500 души.

Кметът на словенската община Завърч Миран Вук избухна: "Какви бежанци!? Тук става въпрос за диви и неконтролирани орди, които бутат жените и децата отпред". Думите му са продиктувани от гледката в Завърч след преминаването на мигрантите. "Бежанци бяха хората от Босна, които бяха благодарни и на най-малките неща, които получаваха от нас. Тези, са просто една дива орда, които се чувстват длъжни да унищожават и замърсяват каквото им попадне", каза още Миран Вук. "Всичко е унищожено. Там, където седяха, пикаеха. Там, където спаха, отиваха по голяма нужда", каза побеснелият Вук пред пълно унищожения стадион, където играе и испанската легенда Алберт Риера. Миран Вук се оплака, че "никой не иска да участва в почистването на боклуците им". Той призова и хора от съседна Хърватия да дойдат за почистване и предлага по 100 евро на ден за тази работа, но няма кандидати. "Приготвихме над 1200 обяда в специални кутии. Всичко е разпиляно, всичко е изхвърлено... Аз не знам каква храна консумират", каза още Миран Вук.

На фона на този хаос действията на европейските лидери изглеждат неадекватни и закъснели. Ротационното люксембургско председателство на Европейския съюз (ЕС) обяви, че свиква нова извънредна среща на вътрешните министри заради влошената ситуация с бежанците. Заседанието ще бъде на 9 ноември в Брюксел.

Източник: БГНЕС, БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg