EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Мигрантите. България + завоят на Берлин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мигрантите. България + завоят на Берлин

mail06:55 | 15.09.2015прегледи 7453 коментарикоментари 0


Кармелита Денева
Докато в зала "Армеец" премиерът Борисов призоваваше елита на ГЕРБ  за толерантност към нелегалните мигранти, той дори и не подозираше, че в центъра на София сирийски трафиканти се избиват, а Германия обяви рязък завой в политиката си на отворени врати и граници. 

Улица „Цар Симеон” – стара софийска улица в историческия център на София и Сердика. Част от къщите в отсечката между бул.”Христо Ботев” и ул. „Мария Луиза” са строени в началото на 20-ти век, някои от тях са уникални като архитектура, но превърнати в свърталища на трафиканти от алчни собственици под безразличния поглед на Софийска община и Българската полиция.
Часът е 9.35. Почти 24 часа след като на тази улица в неделя трима сирийски трафиканти се клаха, като един е мъртъв, други двама са в болница.
Тръгваме по улицата от „Христо Ботев” по посока бул. „Мария Луиза”. В първата отсечка има не повече от четири арабски магазина, но като се прекоси Женския пазар, който е най-модерният в София и реновацията му струва на държавата 8 млн.лв., попадаме в друг свят.
От двете страни на улицата има само арабски магазини, част от които са тук от години. Малко по-нагоре към ул. „Борис I” и ул. „Г.Вашингтон” има два хостела.
Сега след убийството по тротоарите почти няма хора, но всеки който е минал оттук знае, че по обед, в по-късния следобед и особено вечер улицата прилича на тренировъчен лагер на Ал Кайда. Млади здрави мъже, със специфични бради, добре охранени, с нови дрехи, маратонки, с мобилни устройства стоят до магазините и крещят по между си.
Тук почти не може да се видят плачещи деца или загрижени жени – бегълци.

Халил е сириец и живее в България повече от 20 години, говори добър български език, има малко магазинче за дребни стоки. Притеснен е от убийството, въпреки че в неделя не е работил.
-Какви са хората, които стоят по цял ден по улицата?
-Не зная, дори не разбирам на какъв език говорят.
-Как не разбирате, не говорят ли сирийски?
-Не, това не е сирийски език, не ги разбирам. Често крещят, бият се, пият алкохол, някои са пияни.
-Настина ли пият алкохол, нали ислямът забранява алколохола?
-Да, но те пият, не зная какви хора са.
-Как върви търговията тук?
- Разправиите ни създават лош имидж, това не е добре.

Преди две седмици от хостели и апартаменти от тук и от бул.”Мария Луиза” полицията
арестува над 160 нелегални мигранти. Очевидно потокът не е спрял.
Хора от старата арабска общност на улицата твърдят, че убитият сириец е бил трафикант и е дължал 20 хиляди евро на мъжете, които са го нападнали. Те и тримата са се занимавали с трафик на мигранти от София до Сърбия и на човек са взимали по 1000 евро.
Днес, след убийството по улицата нямаше полиция, нямаше жандармерия, просто нищо, което да създава поне малко усещане за сигурност за хората, които живеят и работят в квартала.

Очевидно е, че в центъра на София на метри от сградата на Гранична полиция се е оформило трафикантско гето през последните две години. Очевидно е обаче, че полицията, МВР като цяло, ДАНС и т.н. не работят ефективно за неговото унищожение.

Защо, какво всъщност прави българската държава?

Какви са действията на българското правителство срещу нелегалното мигранство, заливащо ЕС и в частност България?
Ако се позоваваме на казаното от премиера Борисов в неделя, ние трябва да сме толерантни към бежанците. Въпросът е кои са бежанците. Убийците и убитият в неделя според БНТ са със статут на бежанци!!! Но са станали трафиканти. По време на клането на тихата софийска улица можеше да се окажат деца, майки, пенсионери, които се прибират в къщи или са отишли на пазар.
Какво ни казва българският премиер?
Че той не прави разлика между бежанец и нелегален мигрант, каквито са почти 100% от пристигналите в България хора от Близкия изток и Северна Африка. Защото преди да дойдат в България те вече са били в Турция и това по международните норми ги прави мигранти, а не бежанци.
В същия дух са изказванията на вицепремиерите Бъчварова и Кунева – солидарни с немския канцлер Меркел, която обаче откровено призна, че не всеки българин и румънец е добре дошъл в Германия.
Не по същия начин обаче мислят външният министър Даниел Митов и вицепремиерът Ивайло Калфин.
Калфин предупреди, че квотите на ЕК за преразпределение на мигранти няма да сработят, че трябват ясни правила за т.нар. бежанци – работа, връщане по домовете им на по-късен етап и т.н.
Министър Митов пръв от правителството произнесе гласно това, което си мислят повечето хора – да правим разлика между бежанци и икономически мигранти и, че Европа не може да приеме всеки, които поиска германските социални помощи, нещо което Меркел обеща на всички само преди две седмици.
И докато Борисов показваше вярност към политиката на Берлин, Германия капитулира пред огромния мигрантски поток, Бавария и Мюнхен просто се сринаха от 65 хиляди мигранти, влезли за броени дни. Кметът и полицията са в отчаяние.
Германия въведе граничен контрол, като преди две седмици Меркел обясняваше, че всеки, който иска е добре дошъл в Германия.  Провалът е налице, управляващата коалиция в Германия е в разкол, открито обвиняват канцлера в груби политически грешки.
Цялата немска пропаганда през последните седмици бе насочена към Унгария, Полша, Чехия, Словакия, защото тези страни показаха ясно, че са против квотите за разпределение на мигрантите, не защото са антихуманни и човекофоби, а защото искат ред и организация при справяне с мигрантския натиск. И най-вече да се прилагат конкретни мерки срещу трафикантските престъпни мрежи.
Какво прави България в навечерието на срещата за квотите на вътрешните министри в ЕС?
Позицията на правителството, както е обявена от премиер и две вицепремиерки, не отговаря на обществените нагласи в страната, а те са на резервираност към случващото се с мигрантския натиск. Хората се страхуват от хилядите мъже, жени и деца. Източноевропейците се страхуват от чужденците, защото нямат доверие в способността на държавата да интегрира "другите", които вече живеят сред тях, коментира и изявеният либерален експерт Иван Кръстев.
При евентуално гласуване в ЕС България вероятно няма да подкрепи държавите от Вишеградската четворка, както и присъединилата се към тях Румъния по повод квотите на мигранти. Борисов и сие се придържат към неработещата политика на Меркел.
С или без Меркел ЕС трябва да се овладее кризата, създадена от други. Как ще стане това, въобще не е ясно.  Едва днес след месеци на трагедии и драми страните-членки на ЕС одобриха пран за военна операция срещу трафикантите на хора в Средиземно море. Предвижда се изземването и унищожаването на корабите на групировките, които оперират в Либия, предаде AFP.
Дали това ще произведе нужния ефект, засега е неясно, но е някаква стъпка в нищото.

снимка:ЕП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg