EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мигранти унищожиха хотел в Загреб & хаос на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мигранти унищожиха хотел в Загреб & хаос на Балканите

mail06:41 | 18.09.2015прегледи 5729 коментарикоментари 0


Около 500 мигранти, които бяха настанени в хотел "Порин" в един от кварталите на хърватската столица Загреб, започнаха да го унищожават. Мигрантите пристигнаха от съседна Сърбия и с влакове бяха транспортирани до хотела вчера преди обяд. Час след това те излязоха на терасите на хотела и започнаха да изхвърлят мебелировката от стаите и баните. През терасите хвърчаха легла, шкафове и различни метални конструкции. Мигрантите замерваха хората около хотела с тоалетна хартия и скандираха "Свобода, Свобода". Те твърдят, че не искат да останат в Хърватия и искат да продължат към Германия. Част от тях скандират и името на германския канцлер Ангела Меркел. Кадри от вандалщината в хотела вече се излъчват и по хърватските телевизии. БГНЕС припомня, че само през вчерашния ден от Сърбия в Хърватия пристигнаха близо 6000 души. Днес техният брой вече надхвърля 8000. Всички те идват организирано с автобуси до граничния пункт Товарник, където местните медии описват ситуацията като "хаотична и извън контрол". Днес там бяха изпратени военни части и спецчасти на полицията.

БНР съобщава за хаос на Балканите. Хърватия затвори напълно седем от общо осемте контролно-пропускателни пункта по границата със Сърбия. Най-големият ГКПП, на главната магистрала между Хърватия и Сърбия, все още е отворен. Мярката е временна и е с цел ограничаване на притока на бежанци, пристигащи в страната от сръбска територия. За по-малко от един ден в Хърватия, според официалните данни, са влезли 11 000 бежанци, което създава проблеми с техния контрол, настаняване и транспортиране до транзитни центрове, или границите на съседни страни.
Министърът на труда на Сърбия Александър Вулин каза, че Белград ще потърси защита на своите икономически и други интереси в международните съдилища, заради затварянето на границата.
По-рано Словения спря движението на влакове по главната линия от Хърватия, след като органите на реда спряха влак с около 150 мигранти, съобщи Ройтерс. От словенската полиция обявиха, че мигрантите ще бъдат върнати в Хърватия колкото се може по-скоро.
Междувременно парламентът на Словакия, след двудневно обсъждане на положението на бежанците в Европа, почти единодушно отхвърли квотната система за разпределение на мигрантите в страните от ЕС. Със 115 гласа и 4 въздържали се словашките депутати задължиха правителството да отхвърли предложената от ЕК система на задължителни квоти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg