EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Мигранти тормозят кв "Овча купел"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мигранти тормозят кв "Овча купел"

mail09:23 | 22.12.2015прегледи 3335 коментарикоментари 0


В отворено писмо жители на столичния квартал „Овча купел“ изразяват своето притеснение и недоволство от липсата на реакция от органите на реда на масираното присъствие на хора с неясен статут в близост до бежанския център в района. В писмото не се изключва вариант за гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстния път заради липсата на мерки по подадените от гражданите сигнали за проблеми със сигурността. Те са поканили министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да ги посети и да огледа лично района.
Неда Дойчинова, жител на квартала, изрази в предаването „Преди всички“ на БНР мотивите на местните жители да излязат с призив към институциите за решаване на проблема:

Притесни ни внушението, което министър Бъчварова искаше да направи, че всичко около блока ни е „цветя и рози“, че нищо незаконно и нерегламентирано не се случва в района, но това не е истина и обстановката е доста по-различна. Пълно е с млади мъже с ранички на гърба им, които се струпват на купчини, крият се в съседната горичка – спят там, преобличат се там. Свидетели сме на засилено извозване на тези хора – те влизат в транспортни бусове, непригодени за извозване на хора – влизат повече от 20-30 души в един бус, влизат и в багажниците на леки коли.

Дойчинова каза още, че местните хора не отричат засиленото полицейско присъствие в последно време, но имат съмнения, че нещата се случват, когато в района няма полицаи и нещата се случва някак синхронизирано. Полицаите често проверяват документите на хората пред блока. Според министърката сред тях няма нелегални, но ние сме свидетели на задържани лица, разказа още Неда Дойчинова: Как си представяте ситуацията млада жена в 6 и 30 часа да звъни на телефон 112 с призив за помощ, защото не може да се прибере между 80 човека. Дойчинова призова думите й да не се приемат като проява на расизъм и ксенофобия, защото живущите в квартала са притеснени не от произхода на хората, а от струпването им в района в подобен брой. Очакваме от властта да си свърши работата и поетите ангажименти от органите на реда да бъдат изпълнени, заяви още Неда Дойчинова.


Тагове: мигранти, кв.
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg