EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Мечтите на френските земеделци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мечтите на френските земеделци

mail20:50 | 22.07.2019прегледи 945 коментарикоментари 0


Шатюзанж-льо-Губе, Франция
Специален трактор за лавандула събира лавандуловите стръкове, сновейки из сиво-сините полета в Южна Франция: богатата реколта събужда мечти за новооткрит просперитет за стотици земеделци.
"Те са леко сиви, тъй като са поувехнали, това е най-добрият период за количеството и качеството на етеричното масло", казва за АФП Венсан Жамоне, ръководител на стопанство за лавандула в Дром, Югоизточна Франция.
Стръковете се прехвърлят много бързо в голям кош, който след това се превозва до съседната дестилерия.
Недалече, полета от лавандин -хибриден сорт лавандула, даващ по-богата реколта - се простират под слънчевите лъчи, пазени от планинския масив Веркор. От лавандина се създава камфоров аромат, който не е толкова сладникав като лавандуловия.
Стопанството на семейство Жамоне е с площ от 100 хектара от ароматните растения, от които 20 хектара са био, а целта е да се достигне до общо 150 хектара.
Каква е мотивацията им да превърнат полетата със зърнени култури в полета с "лилаво злато"? Отговорът им е, че искат да подобрят биоразнообразието, но от значение е и "печалбата, която e малко по-голяма, отколкото при зърнените култури като царевицата, пшеницата и ечемика".
След като линееше години наред заради бактериална болест, френската лавандула се възстанови благодарение на възхода на ароматерапията.
Според Лоран Квадрио от земеделската камара в Дром парфюмните растения са единствената култура във Франция, чиито площи се увеличават.
Въпреки че са само малък участък за мащаба на френското земеделие и милионите му хектари, площите с парфюмните растения са нараснали от 38 000 до 53 000 хектара между 2010 и 2016 година. Това е увеличение от 40 процента на фона на другите култури, чиито площи намаляват заради урбанизацията.
За 10 години производителите на ароматни растения във Франция са нараснали от 1000 до 1400 и разполагат със 120 дестилерии.
Ако етеричното масло от лавандула, благороден продукт, предназначен за парфюмерията, ароматерапията и козметиката, се продава на стабилни цени - между 100 и 150 евро за килограм, то етеричното масло от лавандин , което се използва за сапуни и почистващи препарати , се е продавало миналата година за между 28 и 40 евро за килограм. Това е увеличение от 20 процента спрямо предходната година и от 30 процента за пет години, твърди председателят на комитета на френските производители на етерични масла Ален Обанел.
Единствената трудност пред френските производители е, че България, която изпревари Франция преди няколко години и се превърна в световен лидер в производството на традиционна лавандула, обяви исторически максимум в производство на етеричното масло, отбелязва Франс прес.
"България ще изкара 600 тона тази година спрямо 250 до 300 тона миналата година. Ние, само 120 тона", каза Обанел
Председателят на браншовата организация твърди, че големите френски компании Диор (Dior), Шанел (Chanel), Герлен (Guerlain), Л'Окситан (L'Occitane), Л'Ореал (L'Oreal) , Ив Роше (Yves Rocher) купуват френска лавандула. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg