EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Метрото - лидер в ОП "Транспорт"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Метрото - лидер в ОП "Транспорт"

mail13:15 | 18.12.2013прегледи 2966 коментарикоментари 0


Завършен е проектът на бъдещата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, която ще се изпълнява в периода 2014 – 2020 г. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на годишното публично представяне на напредъка в работата по ОП „Транспорт“. Проектът на новата ОП вече е в Министерски съвет, от където ще бъде изпратен към ЕК за предварителни консултации. Одобрена е и модификацията на програмата. В резултат на това решение ще бъдат прехвърлени 122,1 млн. евро от приоритетна ос 4 (за морските и водните пътища) към приоритетна ос 3 (интермодалност), както и прехвърлянето на 20 млн евро от приоритетна ос 2 (пътна инфраструктура) към приоритетна ос 1 (железопътна инфраструктура). Средствата са крайно необходими, тъй като проектите, които трябва да се възползват от тези пари са в процес на изпълнение. Сред тях са проектите за разширение на метрото в столицата и за модернизацията на гарите в София, Пазарджик и Бургас.

По ОП „Транспорт“ са договорени средства по почти цялата налична финансова помощ от 2 милиарда евро. Разплатени са на бенефициентите близо 1 милиард и 100 милиона евро, което е повече от 50% от средствата по програмата. От тях вече 770 милиона евро се върнаха в Националния бюджет от Брюксел, само по линия на ОП „Транспорт“, каза министър Данаил Папазов.

По думите му са рехабилитирани и изградени над 218 километра железопътни линии, а повече от 140 километра магистрали са пуснати в експлоатация. “Само за изминалата година бяха открити пет големи инфраструктурни обекта и дадохме старт на изпълнението на още осем“, допълни Данаил Папазов. Към момента се изпълняват общо 15 големи проекта, сред които ключови обекти като жп линията по направлението Септември – Пловдив – Бургас, автомагистрали „Струма“ и „Марица“, столичното метро. Министър Папазов подчерта, че целта ще бъде успешното завършване на всички проекти, които са в изпълнение и бързото стартиране на новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Най-добро усвояване на средства по ОП "Транспорт" има при метрото, близо 80 %. През март 2015 г., след завършване на двата участъка на разширението на метрото до Бизнес парка и Летище - София, финансовият ресурс ще бъде усвоен на 100 %, това коментира инж. Галина Василева, директор Дирекция „Координация на програми и проекти" в МТИТС. През април започна изграждането на обхода на гр. Враца, през май - обходът на гр. Габрово, на 31 юни - Лот 2 на автомагистрала „Струма”, август - рехабилитация на Централна ЖП гара София, септември - изграждане на обход гр. Монтана, през ноември започна рехабилитация на ЖП гара - Пазарджик”, каза инж. Василева.
По ОП „Транспорт” са рехабилитирани 200 км жп линии, изградени са 18 км нови жп линии, 140 км автомагистрали, 13 нови метростанции.
„Основните предизвикателства пред ОП „Транспорт” за 2013 г. бяха - одобрение на второ изменение на програмата, изготвяне на съгласувана с ДЖАСПЪР стратегия за изпълнение на ж.п. проекта Видин - София, осигуряване на средства за подготовка на ж.п. проекти, осигуряване на допълнително финансиране на жп проектите „Първомай - Свиленград” и „Септември - Пловдив”, както и повторно изпращане на предложението през октомври, 2013 г.”, посочи инж. Василева.

Най-популярните проекти по ОП „Транспорт” са АМ „Тракия” (75 %), Софийското метро (74 %) и АМ „Струма” (67 %). Това гласят данни от социалогическо проучване, представено от Венелин Стойчев. Очакванията на хората за изграждането на пътищата са - да бъдат на първо място сигурни и надеждни.

 


Тагове: транспорт, ОП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg