EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Местните избори зависят от евросредствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Местните избори зависят от евросредствата

mail10:30 | 29.09.2010прегледи 1092 коментарикоментари 0


Спечелените европейски проекти в общините ще са един голям залог в месните избори догодина, каза в интервю за агенция „Фокус” политологът доц. Антоний Тодоров. Според него кметовете, които са успели да се възползват досега от европейски проекти, със сигурност ще получат подкрепата на своите съграждани и за един следващ мандат.
„За това съм почти убеден, но също така не изключвам мобилизация на частни групировки, каквито видяхме през 2007 г., тъкмо с идеята да имат достъп до управлението на такъв вид евросредства. Затова тук, така да се каже, играта трябва да е между националното и местно равнище по отношение на контрола върху изразходването на средствата”, каза Антоний Тодоров.
Президентските избори често изглеждат по-важни, но по същество в местните избори има по-голям смисъл, защото тъкмо там се усвояват и европейски фондове, тъкмо там се правят политиките, които променят живота на хората, подчерта още политологът.
„Сигурно е важно кой ще бъде президент - в това няма съмнение, но президентската власт е твърде ограничена и общо взето в ежедневния си живот хората почти не сблъскват с президентската власт, освен когато наблюдават някоя национална церемония. Когато става въпрос за кметските избори, всяко действие на местната власт се отразява върху живота на хората – дали ще става въпрос за екология, за урбанистика, за развитие – всичко това ни засяга пряко. Според мен интересът към местните избори трябва да е значително по-голям. От тази гледна точка е важно и кои избори ще са първи, ако се разминат във времето”, коментира Тодоров.
По думите му издигането на независимите кандидати за кметове е непродуктивно. Това само създава илюзията, че някоя партия например търси по-широка обществена подкрепа. „От друга страна, искам да кажа, че ако става дума за президентските избори, не виждам възможността да бъде избран кандидат, който да не идва от някоя от големите партии и няма тяхната подкрепа. Това е демокрацията. Колкото до кметските избори - то там опасението ми е да не се случи онова, което стана на предишните през 2007 г., а именно появата на множество местни малки бизнес коалиции, организации, които вместо да са политически, представляват просто някой бизнес кръг, който успява да наложи своя кандидат и по този начин някак си да приватизира общината. Това обаче не е политика. Там действат вече съвсем други механизми, които се опасявам, че могат да действат и сега”, каза още той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg