EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Местни храни стават хит на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Местни храни стават хит на пазара

mail15:40 | 05.01.2017прегледи 1045 коментарикоментари 0


Храните, направени на ръка или от местни производители ще бъдат хит на пазара и през 2017 г., според наблюдатели. Съседна Румъния вече опита да въведе изискване за 51% от храните в търговските вериги да са от местни производители въпреки, че според Европейската комисия това противоречи на правилата на Общността.

Франция обяви, че ще експериментира за определен период от време с ново етикетиране на храните, с което се указва страната на произход на стоката. Примера й последваха Гърция, Италия, Финландия, Литва и Португалия. Тази практика не противоречи на законите на ЕС, но представители на индустрията скочиха против нея с мотива, че ще увеличи разходите им и ще оскъпи продуктите.

„Чист“ етикет

В силно ангажираните с право и политика западни общества все по-актуална става идеята за чиста храна и съответното обозначение на етикета на храните. Тя е свързана с желанието на хората да се хранят по-здравословно с продукти, които познават, без консерванти и изкуствени добавки или ГМО. През последните 5 години продажбите в държави от всички континенти на Земята бележат двоен ръст – със 17% в Европа, с 18% в Северна Америка, с 13% в Африка и с 37% в Латинска Америка./Агрозона


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg