EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел печели, Алтернатива за Германия - трета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел печели, Алтернатива за Германия - трета

mail06:10 | 25.09.2017прегледи 7750 коментарикоментари 0


След 100 % преброяване на бюлетините във всички избирателни райони Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели парламентарните избори в Германия с 33% от гласовете. В сравнение с вота през 2013 подкрепата за партията е спаднала с 8,5 на сто.

Втора остава Социалдемократическата партия на основния опонент на Меркел във вота - Мартин Шулц с рекордно нисък резултат в историята на партията от 20,5%, като губи -5,2%; десните националисти от "Алтернатива за Германия" - 12,6 процента (+7,9); Свободна демократическа партия (либерали) - 10,7 процента (+5,9); "Левите" (радикална левица) - 9,2 процента (+0 6) и партия "Зелени" - 8,9 процента (+0,5).
В новия си състав Бундестагът ще има рекорден брой депутати - 709, при 630 в сегашния.

За пръв път от 1953 г. в германския парламент ще има шест политически сили. В досегашния парламент имаше четири партии.

  Резултатите показват, че Меркел не може да събере необходимите проценти за коалиция само от две партии, или със свободните демократи, или със зелените. Вероятен вариант ще бъде Меркел да състави трипартийна коалиция и с двете партии. Такава коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и свободните демократи на федерално ниво не е била сформирана досега.

Реакциите

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг, предадоха ТАСС и Франс прес.
    Според нея влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство.
    Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християндсоциалния съюз (ХСС) ще състави правителство, увери тя. По думите й задачата на ХДС/ХСС е да си върне избирателите, преминали към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ).
   

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц призна поражението на партията на днешните избори за Бундестаг, съобщиха агенциите. Пред съпартийците си той заяви след обявяването на резултатите от екзит половете, че партията не е постигнала поставените на изборите цели. "Ние ги загубихме".
        Председателят на парламентарната група на ГСДП Оперман заяви, че Шулц ще продължи работата по обновяване на партията.
    Самият Шулц също каза, че иска да остане на поста въпреки загубата. Той определи случилото се на изборите, където възход беляза националистическата партия Алтернатива за Германия, като особено депресиращ факт и като повратен момент.
     "Ясно е, че решението за приемане на мигрантите раздели нашето общество. Това е велик акт на човечност който някои възприеха като заплаха за другите. Ние не успяхме да убедим народа, че Германия е достатъчно силна, за да не остави никой извън нея", каза Шулц.
    Той определи днешния ден като "труден и горчив ден" и призна, че ГСДП не е успяла да запази и да разшири традиционния си електорат.
    Шулц потвърди и изявлението на партийни представители, че неговата партия няма да влезе в нова управляваща коалиция с Меркел.
    "Напълно ясно е, че електоратът ни изпрати в опозиция", заяви той.

Крайнодясната националистическа партия Алтернатива за Германия (АзГ) получава 21,5 на сто на изборите в петте провинции в бившата комунистическа източна част на страната и така там тя е на второ място по резултат след консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, предаде ДПА.
    Прогнозни резултати на общественото радио Ем Де Ер (MDR) сочат, че АзГ е на второ място след десноцентристисткия Християндемократически съюз (ХДС), който получава 26,5 на сто от гласовете в източните германски провинции.
    Съпредседателката на АзГ Алис Вайдел заяви, че нейната партия ще иска да бъде създадена парламентарна комисия, която да разследва закононарушения на канцлерката Меркел във връзка с бежанската криза.
    Вайдел обеща партията да бъде "конструктивна опозиция в парламента", съобщи Асошиейтед прес.


Тагове: Меркел, избори
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg