EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел и ХДС, разгромени на изборите в Берлин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел и ХДС, разгромени на изборите в Берлин

mail06:00 | 20.09.2016прегледи 1322 коментарикоментари 0


Консервативната партия на канцлерката Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) отбеляза най-слабият резултат в историята си на регионалните избори в Берлин, а популистката десница отбеляза пробив, показва екзитпол на обществената телевизия, цитиран от Франс прес.

ХДС получи само 17.6 на сто от гласовете, спад с повече от пет на сто спрямо изборите през 2011 година. Това вероятно ще принуди партията да напусне местното правителство на германската столица, в което досега участваше заедно с Германска социалдемократическа партия (ГСДП), показват сондажите, проведени от обществените телевизии А Ер Де и Цет де Еф.
Дясното популистко движение Алтернатива за Германия, водещо сред противниците на политиката на отворени врати за бежанците на канцлерката Ангела Меркел, влиза в местния парламент, като получава 14.2% от гласовете. "Истинският победител е Алтернатива за Германия", заяви местният партиен лидер в Берлин Георг Паздерски, цитиран от ДПА.
Това е второто поражение на избори за партията на германската канцлерка от две седмици насам. В началото на септември ХДС постигна по-слаб резултат от Алтернатива за Германия в североизточната част на страната, припомня АФП.
Популисткото опозиционно движение, създадено само преди три години, се възползва от недоволството и притесненията, които предизвиква пристигането на над 1 милион бежанци в страната от 2015 година.
ГСДП също губи подкрепа, падайки до 21,6 процента от 28,3 на предишните избори, но остава най-голямата партия. Това вероятно ще позволи на сегашния кмет Михаел Мюлер, член на ГСДП, да продължи да изпълнява функциите си. "Постигнахме нашата цел, имаме мандат да съставим правителство", заяви той, цитиран от ДПА. По време на предизборната кампания Мюлер заяви, че иска да създаде лява коалиция. В нея ще влязат Зелените, които според екзитпола получават 16,5 на сто от гласовете, и партията Левите, наследничка на бившата комунистическа партия в ГДР. Според екзитпола партия Левите получава между 15,5 на сто и 16,5 на сто от гласовете.
След като влезе в регионалния парламент в Берлин Алтернатива за Германия ще бъде представена в 10 от 16 регионални парламента в страната, отбелязва ДПА. Другите девет провинции са Баден-Вюртемберг, Бранденбург, Бремен, Мекленбург - Предна Померания, Райнланд-Пфалц, Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Хамбург.


Тагове: Меркел, ХДС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg