EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел: Еврото е силно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел: Еврото е силно

mail13:00 | 12.10.2011прегледи 447 коментарикоментари 0


Еврото е и винаги ще бъде силна валута, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на фона на усилията на страните от еврозоната да не допуснат разрастване на дълговата криза, предаде AFP. "Еврото е и винаги ще бъде силна валута (...) Не искам ЕС да стане Съюз на дълга, а по-скоро Силен съюз", каза германският канцлер при официалното си посещение във Виетнам ден след словашкото "не" на споразумението за увеличаване на фонда да подпомагане на затруднените страни от еврозоната.
Световноизвестният инвеститор и милиардер Джорд Сорос и стотина европейски видни личности днес призоваха правителствата от еврозоната да решат възможно най-скоро дълговата криза, защото в противен случай има опасност световната финансова система да бъде "унищожена". Германският икономически в. "Handelsblatt" публикува това писмо, подписано от редица политици, повечето вече бивши. Сред тях са бившият италиански премиер Масимо д'Алема, бившият френски външен министър Бернар Кушнер, бившите германски министри Йошка Фишер и Ханс Айхел, бизнесмени като французина Бернар Коломб, гърка Стелиос Завос. Сорос, който вече на няколко пъти през последните месеци изрази опасенията си за бъдещето на еврото, е събрал подписите на тези политици и бизнесмени, уточни "Handelsblatt", цитиран от AFP. "Еврото далеч не е съвършено, но реакцията би трябвало да бъде коригиране на грешките в изграждането (на еврозоната), а не да се оставя кризата да подкопае, та дори да унищожи световната финансова система", се посочва в писмото. Тези "Разтревожени европейци" предлагат три решения за излизане от кризата:
- да се създаде обща финансова институция, която да има средства и да може да гарантира, че страните членки спазват бюджетните правила;
- да се затегне контролът и регулирането на финансовата система;
- да се изгради стратегия за икономическа конвергенция, "защото проблемът с дълга не може да бъде решен без растеж".
"Призоваваме парламентите на страните от еврозоната да признаят, че еврото се нуждае от европейско решение. Търсенето на решения на национално равнище ще доведе неизбежно до разпадане на еврозоната", предупреждават авторите на писмото.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg