EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел vs. централните банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел vs. централните банки

mail22:29 | 03.06.2009прегледи 499 коментарикоментари 0


Angela_Merkel1Германският канцлер Ангела Меркел изрази скептицизъм към подхода на водещите централни банки в борбата с икономическата криза, намеквайки, че те може би трупат проблеми, които ще се появят през следващите няколко години, предаде АП, цитирана от БТА.
Меркел направи този коментар, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) бе критикувана от някои анализатори, че не е достатъчно решителна в действията си като Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ или Банк ъв Ингланд при намаляването на водещата лихва или предложенията за изкупуване на облигации с цел да се стимулират капиталовите потоци.
През май ЕЦБ заяви, че може да започне да изкупува облигации, деноминирани в евро, на стойност от около 60 млрд. евро (85 млрд. д.), които са нискорискови ценни книжа, обезпечени с активи.
Ако се гледа в перспектива, след кризата "независимостта на ЕЦБ трябва да бъда запазена и сегашните действия на другите централни банки трябва да бъдат отменени", заяви снощи Меркел в реч, чийто текст бе публикуван днес на уебсайта на германското правителство.
"Аз гледам с голям скептицизъм на правомощията на УФР, например, и на начините, по който Банк ъв Ингланд прокарва свои собствени малки линии на действие в Европа", посочи Меркел, добавяйки, че в известна степен ЕЦБ "се е поддала на международния натиск" с решението си да започне да изкупува облигации.
"Трябва заедно да се завърнем към политиката на независима централна банка", изтъкна германският канцлер. "В противен случай след десет години ще бъдем в същото положение".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg