EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Мерил Линч забрани сделки с биткойн

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мерил Линч забрани сделки с биткойн

mail07:15 | 06.01.2018прегледи 11060 коментарикоментари 0


Американската банка "Мерил Линч" е наложила забрана на своите клиенти и на финансовите си консултанти да купуват биткойн обвързани инвестиции поради притеснения относно инвестиционния стандарт на криптовалутата и свързаните с нея продукти, съобщават агенциите Ройтерс и "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки вътрешнофирмен документ, разпространяван сред брокерите и клиентите на банката.

Забраната обхваща всички сметки и възпира около 17 хиляди консултанти на финансова институция да притежават или да предлагат инвестиции, свързани с основната криптовалута, както и да изпълняват клиентски заявки за търговия с Bitcoin Investment Trust на фирмата Grayscale (или GBTC).

Решението за забрана на нови покупки на GBTC се дължи на опасения, свързани с пригодността и стандартите за допустимост на този продукт, се посочва в документа.

Освен това в меморандума се казва, че клиентите със съществуващи позиции в биткойн и свързаните с тях инвестиции могат да продължават да ги притежават, но тези по таксуваните сметки трябва да бъдат продадени.

Трябва да се има предвид, че Bitcoin Investment Trust се управлява от компанията Grayscale Investments, чийто основател Бари Солберт е виден привърженик на криптовалутите. Самият фонд GBTC се търгува на извънборсовия пазар, като през последните 12 месеца фондът постигна възвращаемост от над 1565% спрямо поскъпването на биткойн с 1336%.

Подобна забрана за търговия с биткойн обвързани финансови продукти вече беше наложена и от американското брокерско поделение на UBS Group, посочва "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки неназован източник, запознат с политиката на швейцарската банка. Някои ръководни кадри от банковата индустрия изказаха преди време сериозната си загриженост по въпроса с криптовалутите валути, като главният изпълнителен директор на JP Morgan Chase Джейми Даймън дори определи биткойна като "измама" и като инвестиционен балон, който очаква да се спука по всяко време.

Тези информации само показват, че голяма част от "Уолстрийт" все още не може да възприеме дигиталните валути като реална инвестиция, въпреки че в края на 2017 година двете водещи борси в Чикаго - Chicago Mercantile Exchange (CME) и Chicago Board Options Exchange (Cboe) стартираха търговия на биткойн фючърси.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 964