EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мениджъри далеч от екипа си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мениджъри далеч от екипа си

mail17:45 | 15.10.2010прегледи 1516 коментарикоментари 0


Само ¼ от мениджърите на компании в света работят в среда, близка до тази на служителите. Това на практика значи, че 75% от хората, които вземат решения на какви критерии да отговаря офиса и как да се поддържа, не изпитват резултата върху гърба си. Осигуряването на добра работна среда е една от приоритетните задачи на фасилити мениджмънта и бе ключова тема на втория ден на Петата международна конференция, посветена на този бизнес.
На форума в София днес бе представена любопитна статистика, която недвусмислено очерта ролята на фасилити бизнеса в ежедневието на всички хора. Британско изследване сочи, че човек прекарва 35% от деня си на работното място, както и близо 10 години от живота си. Според същото проучване добрите условия на работа повишават ефективността на служителите с над 20%.
„Ние получаваме задачите си от ръководители, които, изолирани от информация за реалните условия на труд в компанията им, считат редица наистина важни фактори за незначителни. Още по-драматично стои въпросът при инвеститорите, които, докато планират паркинга и целят оптимизация на площта, не се замислят колко време, усилия и издраскани брони ще струва това на служителите на бъдещите им наематели и на техните клиенти.", разказва Бисера Иванова, изпълнителен директор на Facility Optimum Bulgaria, по време на лекцията си. „А нашата такса се плаща не от сградите, а от доволните служители. Затова ежедневно балансираме между задачите, които получаваме от висшето ръководство, на база на които е определено заплащането и нуждите на обикновените служители.", допълва Иванова. Друг важен въпрос, станал обект на дискусия във втория ден на конференцията, бе етапът от жизнения цикъл на дадена сграда, на който трябва да се включи фасилити мениджмънтът. Според специалистите-лектори на форума, не всички подробности могат да бъдат предвидени от архитектите, които проектират сградата.
При търговските центрове например е много важно да бъде осигурена лесна връзка между паркинга и вътрешните части, както и достатъчно на брой входове. Сервизните помещения пък са важен елемент от всяка бизнес сграда, който обаче често се забравя от архитектите. Ето защо участието на фасилити мениджъра в проектирането на сградата е съществен гарант за нейната функционалност.
Според проучване на Асоциацията по фасилити мениджмънт най-активните клиенти на този бизнес в България са банките. Те разполагат с множество клонове в цялата страна, което предполага и по-труден контрол на поддържащите дейности. По тази причина именно банките са компаниите, които са осъзнали в най-голяма степен необходимостта от професионалната поддръжка.
„Цената, която организациите плащат за поддръжка и модернизиране на работното място, им се връща многократно като повишена ефективност на служителите. 24% от удовлетвореността на персонала се влияе от комфорта, качеството на въздуха, температурата, осветлението, шума и пространствената подредба в офиса.", разказва Бисера Иванова. „Само на пръв поглед фонд работна заплата е най-важен за задържането и мотивацията на персонала. В дългосрочен план се оказва, че цената, която един инвеститор плаща, за да бъде проектът за сградата му съобразен с максималното използване на слънчевата светлина и топлина, е незначителна на фона за разходите за изолация, вентилация и осветление през целия живот на сградата", допълва Иванова.
Очакванията на специалистите от бранша са в рамките на следващите две до три години темата да бъде основна за бизнеса с недвижими имоти. Предпоставка за това са законовите изисквания за енергийни паспорти и сертификати, както и европейските изисквания за безопасност на сградите, които ще стават все по-актуални и за нашата страна.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162