EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меморандум за сигурни доставки на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меморандум за сигурни доставки на газ

mail07:35 | 26.04.2023прегледи 682 коментарикоментари 0


С подписването на меморандума ще има по-голяма сигурност и доставки на газ от Азербайджан до много повече страни в Европа. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев след подписването на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа. Документът бе подписан в присъствието на президентите на България и на Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев. 

Алиев определи подписването на меморандума като една много важна и навременна стъпка за диверсификацията на енергийните ресурси, както и на енергийната сигурност. 

Това демонстрира нивото на взаимоотношенията между нашите държави, както и динамиката на политическия ни диалог, заяви той. Алиев подчерта, че България и Азербайджан не са само стратегически партньори, но и приятели. 

Той отбеляза, че Азербайджан е подписала с девет други европейски държави стратегическо партньорство, което по думите му е много важно за бъдещето. 

През юли Азербайджан и ЕС подписаха друг меморандум за енергийна сигурност, с което планираме да удвоим доставките на природен газ до 2027 г., посочи Алиев и добави, че страната очаква през следващите години добив на природен газ от нови находища.

Днес газ от Азербайджан се доставя до Грузия, Турция, България, Италия, като от тази година започваме да доставяме и до Румъния. До края на тази година, ако всички междусистемни връзки са налице, се надяваме да доставяме газ до Унгария и Словакия, каза Алиев. 

Относно Словакия, като част от Solidarity Ring, той изрази надежда също да бъдат установени енергийни отношения. 

Алиев заяви, че се надява да се увеличат доставките на газ от Азербайджан от шест до поне десет държави на европейския пазар.

Природният газ не е само енергиен продукт, който Азербайджан доставя до Европа. Азербайджан е надежден партньор и за доставка на петрол, заяви Алиев. 

Днес ние започваме проекта на 21 век, проект, който ще се разширява и затова, като надежден партньор в енергетиката, Азербайджан е готова да продължи „пътуването в бъдещето“, заяви Алиев. В момента работим в преобразуването на Азербайджан като източник за производство и доставка на възобновяема електроенергия. Започнали сме изграждането и на соларни станции, каза президентът Алиев. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg