EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меморандум за Коридор VIII

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меморандум за Коридор VIII

mail17:07 | 25.10.2021прегледи 574 коментарикоментари 0


Коридор VIII е с голям потенциал, но са необходими още много инвестиции и работа за завършването му. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на церемонията по подписване на Меморандума за сътрудничество в изграждането на устойчива инфраструктура по протежението на Коридор VIII. Документът беше подписан от министър Христо Алексиев, министъра на инфраструктурата и енергетиката на Република Албания Белинда Балуку и министъра за транспорта и комуникациите на Република Северна Македония Благой Бочварски.

„За нас е от голямо значение да развиваме и надграждаме транспортната свързаност в региона. Някои връзки все още липсват, а други трябва да бъдат модернизирани, за да се осигури достатъчен капацитет. Като цяло по инфраструктурата на коридора на българска територия са реализирани голяма част от участъците. В момента се работи по модернизацията на железопътния участък Елин Пелин–Костенец и рехабилитацията на жп линията Пловдив–Бургас, Фаза 2 по посока Коридор VIII. Изпълнява се и проект за техническа помощ, свързан с модернизацията и изграждането на железопътна линия София–граница с Република Северна Македония“, каза министър Христо Алексиев.

Тримата министри изразиха общо виждане, че Коридор VIII трябва да бъде разглеждан като един общ проект, обхващащ цялата инфраструктура – пристанищна, железопътна и автомобилна. Цялостното завършване на Коридор VIII ще доведе до по-добра транспортна и икономическа свързаност, както и подобряване на ефективността на транспортните услуги.

С подписването на Меморандума трите страни потвърдиха значимостта на взаимните усилия за ускоряване развитието на Коридор VIII и изграждането на липсващите връзки между трите държави, както и проектите на територията на всяка от тях.

В Меморандума е посочено, че Република България ще положи усилия за приключване на дейностите по изграждането на последния жп участък от Гюешево до границата с Република Северна Македония (2.5 км) и модернизацията на съществуващата транспортна инфраструктура по жп участъка София–Перник–Радомир–Гюешево. Министърът посочи, че през следващата седмица ще стартира търгът за строителство на жп отсечката Перник–Радомир. Той допълни, че в момента се изготвя техническият проект за жп връзката Радомир–Гюешево, като се очаква в началото на следващата година да бъде одобрена и процедурата за строителство.

Република Северна Македония ще работи по изграждането и финализирането на транспортната инфраструктура до границата с Република България и Република Албания. Това включва завършването на дейностите по жп участъците Куманово–Беляковце– Крива Паланка и изграждането на новата жп линия в участъка Крива Паланка–Деве Баир, граница с Република България (общо 89 км). Изготвяне на подробни проекти за модернизация и електрификация на железопътния участък Куманово–Скопие–Кичево (обща дължина 150 км) и изграждането на нова железопътна линия в участъка Кичево–Стуга-Лин, граница с Република Албания (обща дължина 70 км).

От своя страна Република Албания поема ангажимента да работи по рехабилитация на железопътната линия Тирана–Дуръс и изграждането на новия железопътен клон до международното летище „Майка Тереза” (Ринас) (обща дължина 34,7 км), както и по рехабилитацията на железопътна линия Дуръс–Рогожин–Поградец–Лин и изграждането на нова железопътна връзка Лин-граница с Република Северна Македония (обща дължина 137 км).

Съгласно документа трите страни се договарят посочените цели да бъдат постигнати до 2030 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg