EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Международен научен проект за почвите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Международен научен проект за почвите

mail12:09 | 01.02.2024прегледи 363 коментарикоментари 0


Научният симпозиум "Почвите и тяхното биоразнообразие", който се проведе днес в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките (БАН), беше първата среща от инициативата "Седмица на почвите", учредена в рамките на научен проект "Soils for Europe" (SOLO). Събитието се организира от Националния природонаучен музей на БАН и издателство "Пенсофт".

Здравите почви са от съществено значение за живота на Земята, тъй като са в основата на хранителните системи. Те осигуряват чиста вода и местообитания за биоразнообразието, като същевременно допринасят за устойчивостта на климата, поддържат културното наследство и пейзажи и са в основата на икономиката.

Почвите са подложени на множество видове натиск, включително изменение на климата, урбанизация, замърсяване, свръхексплоатация, извличане на хранителни вещества и загуба на биоразнообразие, като Европейската комисия изчислява, че при сегашните практики на управление 60-70 процента от нашите почви са нездравословни.

Екипът на проекта "Soils for Europe" включва 19 партньорски организации от 11 страни членки на ЕС и Норвегия.

Целите на проекта са идентифициране на пропуски в знанията, движещи сили, затруднения, изследвания и иновационни подходи в полза на европейската почвена мисия. Той ще предложи решения в зависимост от различните специфични почвени нужди на отделните страни и райони. Проектът също така ще създаде център за знания, който ще продължи да съществува и след неговото приключване, създавайки стратегически партньорства и прозрачни процеси. Това разказа по време на събитието Николай Механджийски от "Пенсофт".

Всяка една от работните групи, които подпомагат целите на мисията на ЕС за почвите, отговаря на една от целите, като в основата на SOLO стои имплементирането на тези групи. Тяхната цел е да открият пропуски в знанията, движещи сили, пречки и иновативни подходи за всяка една от темите.

Самите теми са предотвратяване на ерозията, намаляване на опустиняването и деградацията на земята, намаляване на глобалния отпечатък на ЕС върху почвите, запазване на почвените запаси от органичен въглерод, намаляване на замърсяването на почвите и подобряване на тяхното възстановяване, спиране на запечатването на почвите и увеличаване на повторното използване, подобряване на структурата на почвата, подобряване на почвената грамотност в обществото, опазване на почвеното биоразнообразие и прилагане на климатично земеделие.

"Идеята на събитието днес е да покрием две от тези теми, като всяко следващо събитие ще се фокусира върху други две. Днешните теми са подобряване на почвената грамотност в обществото и опазване на почвеното биоразнообразие", посочи Механджийски. 

В контекста на проекта е създадено и научно списание, в което ще бъдат публикувани всички документи с данни от работните групи на проекта./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158