EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Между 4-12 млн. т. пластмаса влиза в океана

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Между 4-12 млн. т. пластмаса влиза в океана

mail06:40 | 04.06.2017прегледи 1894 коментарикоментари 0


На форум на Г20 организацията „Грийнпийс“ призова за решение на  острия проблем със замърсяването на моретата с пластмаса. Те поискаха конкретни мерки  - забрана за пластмасата за еднократна употреба и микропластмасата. призовава правителствата да забранят ключови източници на пластмасата в морето като решаваща първа стъпка, включително пластмаси за еднократна употреба, опаковки и микропластмасата. Която и да е компания или търговско предприятие, произвеждащи пластмасови изделия, като например опаковки, трябва да носи отговорност  и да допринесе за разрешаването на проблема. Нужни са по-строги изисквания към схемите за разширена отговорност на производителя. „Не можем само с рециклиране да намерим изход от проблема с отпадъчната пластмаса. Правителствата прибързват, обръщайки се към рециклирането. Вместо това трябва да поставят на дневен ред приоритизирането в управлението на отпадъци: първо – да продотвратят първоначалното производство; второ - да установят практика за повторно използване на вече произведеното; и чак на последно място - рециклирането“, казва Тило Маак, експерт към „Грийнпийс“-Германия.

В отражение на културата ни на справяне с отпадъците, пластмасата залива ежедневието ни, поради факта, че по-голяма част от пластмасата се произвежда за еднократна употреба, включително опаковки.

Глобалното производство на пластмаса скочи неимоверно в последните 50 години и по-специално в последните десетилетия.

Само между 2002 и 2013 година то се покачи с приблизително 50% - от 204 млн. тона до 299 млн. тона.

По прогнози до 2020 г. се очаква това количество да достигне 500 млн. тона годишно, което ще представлява 900% увеличение на нивото, достигнато през 1980 г. Няма точно изчислено количество на пластмасата в Световния океан, но от общото количество на отпадъците в него, към пластмасата се причисляват между 60 и 80%.

Приблизително 4 до 12 млн. тона пластмаса навлиза в океана всяка година. А само около 14% от пласмасата се рециклира.

 

снимка:pixabay.com

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg