EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медта поскъпна след земетресението в Чили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медта поскъпна след земетресението в Чили

mail11:07 | 01.03.2010прегледи 990 коментарикоментари 0


Силното земетресение в Чили провокира рязък скок на цената на медта. След като в резултат на земетресението с магнитуд 8,8 бала по скалата на Рихтер бяха затворени мините Codelco и Anglo American Plc. цените на медта отбелязаха ръст от 11 месечен максимум, съобщава  Business Week.
Чили е най-големият доставчик на мед на световния пазар. На южноамериканската страна се падат  36% от общото производство в света на този метал.
Анализатори от Standard Bank Plc. смятат, че 5 % от световното производство на мед е под въпрос след земетресението.
От Codelco вече са заявили, че ще изпълнят поети задължения. Държавната компания за добив на мед може да компенсира загубите от затворените шахти като увеличи производството в мините в северната част на страната, става ясно от официално разпространено съобщение на компанията до медиите.
Рикардо Алварес, управител на четвъртата по големина медна мина в страната El Teniente, която допринася за 7 процента от брутния вътрешен  продукт (БВП), заяви, че темпото на възстановяване на дейността по добив на мед ще зависи от подаването на електроенергия.
След разрушителното земетресение в Чили, на Хонгонгската фондова борса днес рязко поскъпнаха акциите на производителите на мед  - средно с 6 на сто, предаде ИТАР-ТАСС.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg