EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Медийна истерия „Класик лютеница" + наркотик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медийна истерия „Класик лютеница" + наркотик

mail09:50 | 07.01.2017прегледи 11797 коментарикоментари 0


В Районна прокуратура - Пловдив днес е постъпила по компетентност преписка на Софийска Районна прокуратура, образувана по депозиран сигнал от Българска национална асоциация „Активни потребители" срещу „Идеал Продукт" ООД, гр.Перущица, за това, че след извършване на експертно изследване от независима лаборатория „Център по биология на храните"ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в продукта лютеница „Класик лютеница" 550 гр., произведена от „Идеал Продукт"ООД, се съдържа опасно за здравето вещество „олеамид".

По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните относно евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.

Изследване на асоциацията "Активни потребители" установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар, съобщили от асоциацията на различни медии. Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и смазки. Страничните му действия са две: като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната, обясни д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете.

Засега няма реакция от страна на компанията.  IDEAL PRODUCT е българска компания, основана през 1998 г като традиционна консервна фабрика от Тракийската низина. Фабриката заема площ от 7,000 кв м. , производственият капацитет на оборудването е 1,350 тона готова продукция на месец. Компанията е внедрена система за управление и контрол на качеството ISO 9001-2000. Фирмата работи с над 200 търговски компании и складове на едро от всички райони на България. Продукцията й се продава във водещи търговски вериги като  BILLA, Kaufland, METRO и др.

Ето какво съобщение разпространи БАБХ:

Във връзка с информация за „наличие на наркотично вещество в лютеница“ Ви информираме следното:

По повод изнесените твърдения в сигнала и представеният протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София, е извършена проверка. Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.

Олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване. В тази връзка БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са «потенциално опасни». Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве.

Що се отнася до наркотичните вещества, те са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество.  Според становището на специалистите – токсиколози, най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина».

В действащото законодателство за храните са заложени критерии и норми отнасящи се за безопасността на храните, които са задължителни за производителите на храни. Това са показатели свързани с микробиологичните, токсикологичните, микологичните и физико-химичните опасности, които по време на производственият процес фирмите са отговорни да следят и спазват с цел да гарантира безопасността на произведената храна. Също така са определени и допустимите норми относно използването на разрешените добавки в храните, които са от значение за безопасността на храните.

При осъществяването на контролната си дейност в страната органите на БАБХ следят за спазването на горните нормативни изисквания. Във връзка с това Ви информираме, че приложеният Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД, който е приложен към информацията предоставена от Асоциация „Активни потребители“ не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.

Тук може да се види проучването на частната лаборатория.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg