EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медведев-Янукович: Газ, Тимошенко, Севастопол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медведев-Янукович: Газ, Тимошенко, Севастопол

mail11:30 | 12.08.2011прегледи 721 коментарикоментари 0


Руският печат коментира вчерашната среща на държавния глава Дмитрий Медведев с украинския лидер Виктор Янукович, който бе приет в президентската резиденция "Бочаров ручей" край Сочи. Основен проблем в двустранните отношения остава цената на руския газ, доставян в Украйна, отбелязва "Комсомолская правда". Според украинските власти тази цена е заробваща и те настояват да бъде преразгледана, ако трябва и по съдебен ред. Тъкмо с тази цел Киев започна да съди бившия премиер Юлия Тимошенко, обвинена, че е сключила газови договори, неизгодни за Украйна, пише вестникът. Същевременно Москва е доста заинтересована Украйна да влезе в Митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус. Украинците обаче смятат, че това не би им донесло изгоди. Русия на свой ред не бърза да прави нови газови отстъпки, посочва "Комсомолская правда".
Газовият въпрос отново излезе на преден план сред обсъдените вчера проблеми в руско-украинските отношения, наречени от Янукович "естествени процеси", изтъква "Росийская газета". "Според мен, като цяло нещата между нас се развиват доста добре", цитира изданието оценката на Медведев за двустранните връзки. Руският президент "очаква още по-голям напредък от следващото заседание на междудържавната комисия наесен. Има обаче и нерешени противоречия", се казва в материала. След ареста на Тимошенко във връзка с т. нар. газово дело руското външно министерство подчерта, че споразуменията между Русия и Украйна от 2009 г. отговарят на законодателствата на двете страни, а процесът срещу бившия премиер Тимошенко трябва да е справедлив и безпристрастен, напомня официозът. Според него обаче съдебното решение по "газовото дело" може да стане аргумент, който Киев да представи пред международен арбитраж, за да свали цената на руския газ. "И съвсем не е сигурно, че той (арбитражът) ще подкрепи руската позиция", прогнозира всекидневникът.
Вчера впрочем Янукович заяви пред журналисти, че Украйна по-скоро ще търси компромис с Русия, вместо да решава въпроса по съдебен ред. "Редица експерти твърдят, че компромис вече е намерен и остава само да бъде утвърден най-горе", пише "Росийская газета". Миналия април цената на газа бе намалена, а същевременно Русия и Украйна се споразумяха пребиваването на руския Черноморски флот в украинския Севастопол да бъде удължено до 2042 г., напомня вестникът, който очаква нови "подобни взаимни отстъпки". Според негови източници Медведев и Янукович са обсъдили превъоръжаването на Черноморския флот с нови кораби, за което е необходимо съгласието на Украйна. Не е решен и въпросът за общата граница в Керченския пролив, допълва изданието. Предния ден украинският премиер Микола Азаров спомена и за проблеми между Москва и Киев във връзка с Митническия съюз. Украйна не се вижда като негов член, но при все това е готова да работи в рамките му, твърди "Росийская газета".
През юни Янукович определи формата на украинското участие в Митническия съюз като "3+1", припомня официозът и цитира украинския лидер: "Смятаме, че трябва да подпишем сега рамково споразумение и после да го изпълваме със съдържание". И Русия, и Украйна разбират, че ако сближат позициите си, ще
получат икономически изгоди, коментира руският депутат Сергей Марков пред "Московский комсомолец". Заради нерешените въпроси за Митническия съюз и газа всеки украинец губи по 50 долара месечно; "Смятам, че това е аргумент", казва той. За Украйна Митническият съюз е "по-реална перспектива от една зона за свободна търговия с ЕС", твърди киевският експерт Вадим Карасьов. От една страна, 500-милионният европейски пазар е по-примамлив за едрия украински бизнес от пазара на Русия, Беларус и Казахстан. От друга, през текущата година никой в ЕС няма да подпише с нас договор за зона за свободна търговия, пояснява политологът. Украинският вицепремиер Сергий Тигипко с горчивина призна пред германския в. "Ханделсблат", че процесът срещу Юлия Тимошенко отдалечава още повече перспективата за сближаване на Украйна с ЕС, напомня вестникът. Периодът на сближаване и стабилност в руско-украинските отношения след избирането на Янукович за президент явно е приключил, коментира срещата на високо равнище в Сочи "Комерсант".
По данни на вестника, двамата лидери не са решили нито един от многото проблеми в двустранните отношения, чието наличие признал Медведев. Източници на изданието в двете правителства очаквали "продължително противопоставяне". Към икономическите проблеми бяха добавени и политически. Миналата година Москва и Киев не успяха да се разберат за границите, пише всекидневникът. Според негов източник в украинското външно ведомство Русия не желае да реши въпроса "от чиста злоба", защото уреждането на границите би могло да улесни пътя на Украйна към НАТО. През юни т. г. двете държави размениха остри изявления във връзка с украинско-натовското учение "Сий брийз-2011" и
навлизането на ракетен крайцер на САЩ в Черно море. Москва разбра също, че Киев засилва връзките с НАТО и обсъжда с алианса деликатни въпроси като бъдещето на руския Черноморски флот в Крим, ПРО и собствената си външнополитическа стратегия, посочва изданието. Според негови източници в двата кабинета при това положение едва ли се очаква септемврийското заседание на междудържавната комисия да донесе положителни промени. "Вече започваме да се готвим морално за повторение на газовата война" в предизборната зима на 2012 г., признал събеседник на "Комерсант" в Киев. "При всяко положение, меденият месец на Киев и Москва явно е приключил", констатира пред вестника украински наблюдател.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158