EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Медведев вдига инвестициите със закони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Медведев вдига инвестициите със закони

mail10:50 | 26.01.2011прегледи 460 коментарикоментари 0


Изтичането на капитали от Русия тревожи президента Дмитрий Медведев и той обмисля законодателни промени с цел подобряване на инвестиционния климат в страната, предаде ИТАР-ТАСС.
В интервю за московския в. "Ведомости" държавният глава съобщи, че неотдавна е обсъдил тези проблеми с министъра на икономическото развитие Елвира Набиулина.
"Когато изтичат големи пари, причините може би са покупка на големи чуждестранни активи или желанието на големи бизнесмени да купят нещо за лично ползване - което може да не е много правилно, но разбираемо като цяло. Но щом става дума за малки преводи, това вече е по-скоро системен проблем и трябва да му обърнем внимание", подчертава Медведев.
В дългосрочен план изтичането на капитали и инвестиционният климат са "не по-малко тревожни от едни или други краткосрочни отрицателни явления в икономиката, които можем да смажем доста бързо", отбелязва президентът.
Икономическите показатели на Русия в момента според него са доста добри и федерацията "доста бързо се възстановява след кризата", "дори има близо 4 на сто растеж на БВП", което е "добра цифра в европейски мащаб", особено след щетите от миналогодишните пожари.
„Русия фактически се е справила с безработицата, сведена вече до равнището отпреди кризата. Държавата изпълнява всички свои социални ангажименти и тук "никой няма право да хвърли камък срещу правителството", казва Медведев.
Той обаче припомня ред престъпления в руската провинция на места, "където властта се е сраснала с бизнеса, а бизнесът - с криминалната престъпност". Парламентарната опозиция би трябвало според руския лидер да привлича вниманието на органите на реда и на държавното ръководство към "подобни истории".
Повечето опасения в руското общество, свързани с готвения законопроект за полицията, имат фантомен характер, убеден е държавният глава. Медведев уверява, че "следи и ще следи в какъв вид ще излезе законът" от парламента на Русия. Той "със
сигурност няма да стане крачка назад". Погрешно е мнението, че бъдещата полиция ще получи повече права, отколкото днешната милиция в Русия, добавя президентът.
"Неправосъдните присъди" в Русия "безспорно подронват доверието към цялата съдебна и дори към правната система като цяло. Тук не може да има съмнения. Но се надявам, че не очаквате да дам оценка на присъдата срещу Ходорковски и Лебедев, която още не е влязла в сила", заявява Дмитрий Медведев.
Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев излежават осемгодишна присъда за данъчни измами; през декември те бяха осъдени на още 6 години затвор за присвояване на гориво за близо 30 милиарда долара и изпиране на сумата. Присъдите породиха множество международни критики и недоволство у наблюдатели в Русия, според които мотивите на съда са политически.
Медведев заявява, че е започнал да променя прилагането на наказателното законодателство при случаи на икономически престъпления в търсене на "баланс между интересите" на гражданите, които се занимават с бизнес, и на следствието.
След законодателните промени в тази насока по време на мандата му в 26 от 83-те субекта на федерацията не е бил задържан под стража нито един бизнесмен, отбелязва Медведев.
"Нито веднъж. И броят на арестите в цялата страна намаля с 20 на сто", допълва той.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161