EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВФ:Успешно помогнахме на Източна Европа в кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:Успешно помогнахме на Източна Европа в кризата

mail20:02 | 28.09.2009прегледи 433 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд оцени високо дейността си в борбата срещу световната криза, пише днес The Wall Street Journal. Особено ефективна е била дейността на фонда в Източна Европа. Подобно изявление би могло да задълбочи дебатите за възможностите на МВФ да противостои на кризата, отбелязва изданието.
„Програмите за финансова подкрепа на фонда помогнаха на много страни да преживеят най- тежките моменти на кризата” – се казва в отчет на МВФ, цитиран от WSJ. Държавите, получили кредити от Международния валутен фонд, успяха да избегнат банкова криза, подчертават авторите на отчета.
Отчетът на МВФ се базира на реализирани 15 кредитни програми за период от една година ( от септември 2008 г. досега). За това време фондът е раздал 163 млрд. долара кредити.
Водещи експерти отдавна критикуват МВФ за налаганите прекалено високи лихви по отпусканите спасителни кредити, особено когато те изискват приватизация на цели индустрии,  на либерализации на пазари и стабилно регулиране на бюджетни дефицити – все показатели за лошо икономическо състояние на страни, поискали финансова подкрепа. Пример за това са азиатските страни, поискали помощ от фонда преди 10 години. Сега тези страни предпочитат да акумулират финансови резерви, за да се справят с проблемите по време на криза, вместо да търсят заеми от фонда, отбелязва изданието.
Сред водещите критики срещу МВФ, отправени от Center for Economic and Policy Research, са че фондът не разрешава страните, поискали кредит, да увеличават бюджетния си дефицит.
От отчета на МВФ, цитиран от WSJ, става ясно, че критиките са взети под внимание и сега изискванията към страните, търсещи финансова подкрепа са значително по- малко. В същото време докато фондът призоваваше САЩ, Китай и страните от Западна Европа да увеличават бюджетните си дефицити с цел стимулиране на икономиката при създавалата се финансова криза, страните от Източна Европа бяха принудени да съкращават бюджетните си разходи. От МВФ оправдават тази своя политика с това, че държавите от Източна Европа са затънали толкова дълбоко в дългове, че не биха могли да си позволят бюджетният им дефицит да нарасне така, както този на западните им съседи, отбелязва WSJ.
Настоящата криза постави под съмнение традиционните похвати на МВФ за справяне с финансови кризи – като увеличаване на лихвите, намаляване на бюджетния дефицит и премахване на търговските бариери. Тъй като настоящата криза започна от САЩ и се разпространи в Европа, в по- голямата част от случаите при отпускане на кредити МВФ се е стремил просто да помогне на развиващите се страни без да налага строги монетарни и фискални изисквания за заемите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg