EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:Опасни дисбаланси в икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:Опасни дисбаланси в икономиката

mail11:50 | 01.02.2011прегледи 655 коментарикоментари 0


Възстановяването на световната икономика е небалансирано, заяви ръководителят на МВФ Доминик Строс-Кан, предупреждавайки, че високата безработица, неравенството в доходите и повишаването на цените могат да доведат до търговски протекционизъм и социални безредици, придружени с насилие.
"Възстановяването е в ход, но то не е възстановяне, което искаме. Това е възстановяване, основаващо се на напрежение и натиск, което дори може да посее семената на следващата криза", заяви Строс-Кан, цитиран от ДПА.
Икономическото възстановяване е небалансирано в страни с нововъзникваща пазарна икономика, които нарастват много по-бързо от развитите икономики, а също и в страни с висока безработица и увеличаваща се разлика в доходите на населението", посочи ръководителят на МВФ."Тъй като напрежението между страните се засилва, можем да отчетем засилването на протекционизма в търговията и финансите. А тъй като се засилва и напрежението в самите страни, можем да забележим засилване на политическата и социална нестабилност на национално равнище, дори война", предупреди той. Строс-Кан призова развитите и по-бедните страни да си определят като върховен приоритет създаването на работни места, подчертавайки, че безработицата е "силно подводно течение при политическите сътресения в Тунис и при засилването на социалното напрежение в други страни".Предкризисният модел на световни дисбаланси отново се появява, застрашавайки възстановяването на световната икономика, допълни ръководителят на МВФ.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg