EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:България излиза от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:България излиза от кризата

mail20:01 | 19.06.2010прегледи 1381 коментарикоментари 2


Международният валутен фонд смята, че България се възстановява от кризата, каза в интервю за Дарик ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Бас Бакер. Той добави, че провежданите реформи, свързани с намаляване на разходите и на бюджетните заплати, са необходими. Бакер коментира и проблема с данните, които България предоставя на Европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ и прогнозира, че страната излиза от кризата.
Преди месец в годишния си доклад фондът отбеляза, че икономика на България се възстановява след рязкото свиване през 2009 година, но рисковете пред нея остават. Те са свързани основно с големия външен дълг и фискалната криза на еврозоната, която може да засегне и България. След спад от 5% за 2009 г., МВФ прогнозира, че икономиката на страната ще реализира растеж от 0.2% за 2010 г.
Притокът на капитали вероятно ще остане нисък и вътрешното търсене се очаква да продължи да намалява, което ще наложи съществено преструктуриране в публичния и частния сектор.
По съществото тези прогнози на фонда повтаря вече изнесеното през април, когато особено акцент се поставяше върху  състоянието на банките в страната и възможността в един момент от кризата банките-майки да изтеглят капитали от българските си филиали.


 
Коментари
 
ДЖОКЕРА - 19-06-2010 г. 20:37:01

Много ми е съмнително когато ме хвали змия!!!!!!! Как да я целуна в уста, като ми се ще да й извия врата?????

генади - 20-06-2010 г. 22:30:40

Банките майки отдавна вече дърпат ресурс от филиалите си и това е много рисков фактор за българската икономика, защото на практика я обезкървява. Те даже стимулират акумулиране на допълнителен ресурс с високите си лихви. Така всъщност националния ресурс се превръща в кредитор на чужди икономики. Нашата икономика изкуствено навлиза по този начин в общата криза, защото си няма самостоятелна инвестиционна банка, която да борави с националния капитал. Така родната икономика става единствено зависима от външни фактори, а правителството е безпомощно да регулира този процес. В такъв момент можем само да си кажем Колко жалко, че си загубихме така нелепо ДСК.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg