EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:7% пенсионен дефицит реалност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:7% пенсионен дефицит реалност

mail09:00 | 26.10.2010прегледи 816 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд /МВФ/ препоръчва на българското правителство ограничаване на дефицита в пенсионната система. Това се посочва в съобщение на Министерството на финансите, като се цитират заключения от техническата мисия на МВФ за пенсионната реформа в България.
Ръководителят на мисията Емануеле Балдачи е предал на екипа от министерството, координиращ отношенията с международните финансови институции, предварителния доклад от техническата мисия. Докладът разглежда вариантите за ограничаване на натиска върху разходите в краткосрочен план и преодоляване на дефицита в пенсионната система в средносрочен план. В резюме на заключенията от доклада Балдачи е посочил, че за да се запази фискалната стабилност на страната трябва да се въведат допълнителни мерки за ограничаване на натиска върху разходите и за увеличаване на приходите в средносрочен план. Мисията счита, че ако не бъдат направени реформи, дефицитът на пенсионната система може да остане висок, надвишавайки 7 % от БВП в средносрочен план.
В предварителния доклад на МВФ се посочва още, че последните мерки, предложени от правителството, ще ограничат, но няма да премахнат натиска върху бюджета. Според оценката на мисията, краткосрочните реформи ще спомогнат за ограничаване на ръста на разходите за пенсии и за намаляване на дефицита в пенсионната система.
Според заключенията на фонда в допълнение към планираното замразяване на обезщетенията през 2011-2012 г. биха могли да бъдат други мерки като увеличаване с 2% на вноските за пенсиите по първия стълб до 18%, считано от януари 2011 г., увеличаване с шест месеца на година на стажа за пълна пенсия за мъжете и за жените, започвайки от 2011 г., преместване на изплащането на пенсиите на ранно пенсионираните към втория стълб, считано от януари 2011 г. и повишаване на контрола върху получателите на пенсии за инвалидност посредством произволни прегледи на получателите на инвалидни пенсии от медицински комисии на Националния осигурителен институт.
В отговор на демографските тенденции са необходими допълнителни реформи, за да се гарантира финансовата стабилност на системата на общественото пенсионно осигуряване, отбелязват експертите от МВФ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053