EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Съотношение на дълг : БВП ще нарасне до 100%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Съотношение на дълг : БВП ще нарасне до 100%

mail07:35 | 13.10.2023прегледи 694 коментарикоментари 0


Глобалното съотношение на дълг към БВП ще нарасне до 100 процента от световната икономика през 2028 г. Това заяви директорът на отдела за фискални въпроси в Международния валутен фонд Витор Гаспар. Той представи октомврийския доклад "Фискално наблюдение" (Fiscal Monitor) по време на Годишната среща на Световната банка и МВФ, провеждаща се в мароканския град Маракеш.

В оценката е записано още, че се очаква съотношението дотогава да расте с 1 процентен пункт годишно. Половината от този ръст или около 0,5 на сто се очаква да дойде от увеличаването на държавния дълг в САЩ и Китай, допълни Гаспар.

По думите на директора на отдела за фискални въпроси в МВФ, Китай разполага с повече място за действие, за да се предотврати това повишаване. Най-голямата азиатска икономика обаче трябва да се съсредоточи върху решаването на проблемите с икономическия си ръст и да инвестира в иновации вместо в недвижими имоти. Освен това страната трябва да реформира икономиката си и да се пренасочи от износ и инвестиции към вътрешно потребление.

На въпрос дали е време страните в еврозоната отново да се върнат към рестриктивните фискални политики (познати и като остеритет, бел. авт.) Гаспар посочи, че е необходимо възобновяване на нормалния подход към финансите след серията от фискални стимули и помощи заради пандемията от КОВИД-19. В тази връзка Европейската комисия вече е предложила методология, която трябва да бъде приета от страните членки на еврозоната, за да се осигури по-голям контрол относно нивото на дълга.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg