EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВФ срещу пазарната мощ на гигантите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ срещу пазарната мощ на гигантите

mail09:45 | 18.03.2021прегледи 1296 коментарикоментари 0


Пандемията от коронавирус значително засили пазарната мощ на доминиращите фирми, което може да забави средносрочния растеж и да потисне иновациите и инвестициите, отбелязва МВФ в свой анализ.

Ключовите показатели за пазарна мощ нарастват, включително ценовите надценки спрямо пределните разходи и концентрацията на приходите сред четирите най-големи играчи в даден сектор, се казва в изследването на МВФ. Част от това се дължи на увеличените фалити, тъй като пандемията доведе до отпадане на конкуренцията.

МВФ публикува това свое проучване, последвано от публикация в блог, написана от неговия управляващ директор Кристалина Георгиева, в която се подчертава, че коронавирусната пандемия значително е засилила съществуващите признаци на пазарна мощ на големите компании, което да доведе до потенциален фалит на по-малкия бизнес и забавяне в иновациите.

"Поради пандемията изчисляваме, че тази концентрация на приходите сред най-големите играчи сега може да се увеличи в напредналите икономики с поне толкова, колкото през 15-те години до края на 2015 г. Дори в онези отрасли, които се възползваха от кризата, като дигиталния сектор, доминиращите играчи са сред най-големите победители", отбеляза г-жа Георгиева.

Като част от решение, МВФ формулира насоки за политиците, като например налагане на контрол върху сливанията, улесняване на преносимостта и оперативната съвместимост на данните и забрана на злоупотреба с господстващо положение.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888