EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ прогнозира 6.5% спад в БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ прогнозира 6.5% спад в БВП

mail20:15 | 21.09.2009прегледи 416 коментарикоментари 0


Продължаващото добро здраве на финансовата система е жизненоважно за икономическото възстановяване, коментира Бас Бакер, представител на МВФ в България. Публикуваните данни показват, че банковият сектор като цяло е останал на печалба през първата половина на 2009, въпреки увеличаването в осигуряването на неизплащани заеми. Скорошните стрес-тестове на Българската народна банка предполагат, че сега силните капиталови буфери на банките биха предпазили системата срещу влошаване на качеството на активите, каза още Бас Бакер.
Той отбеляза, че новото българско правителство е ангажирано с фискалния дисбаланс и има за цел да балансира бюджетите за 2009 и 2010 с помощта на пакет от мерки за приходите и разходите.
Балансирането на бюджета ще бъде предизвикателство, но то ще зависи до голяма степен от дисциплината над разходите. Това със сигурност не е невъзможно, но ще бъде много трудно, изтъкна Бакер.
 Международният валутен фонд прогнозира бюджетен дефицит от 0,5% от брутния вътрешен продукт на България тази година и призова новото правителство енергично да прилага планираната от него затегната фискална политика, предаде агенция Reuters.
Според прогнозите на фонда БВП ще се свие тази година с 6,5 процента, а през следващата година с 2,5 %.
Констатациите на мисията на МВФ до голяма степен покриват оценките и вижданията за развитие на икономическата среда през 2009 и на българското правителството, както и вижданията за състоянието на българската икономика за 2010, каза Ана Михайлова, зам.-министър на финансите.
Международният ваутен фонд не е преговарял с България за отпускане на кредит за страната ни, стана ясно от думите на представителя на фонда у нас Бас Бекер.
Финансовият министър Симеон Дянков каза категорично, че не са водени разговори с МВФ за вземане на заем. „До края на 2009 г. имаме план и той е написан в постановление номер 196 за разходната част, по приходната част ние работим и МВФ не може да ни помогне”, каза той. Вървим към намаляване на осигуровките за следващата година, каза още Дянков.


Тагове: МВФ, проверка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046