EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ понижи прогнозата за US икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ понижи прогнозата за US икономика

mail16:30 | 18.06.2013прегледи 479 коментарикоментари 0


МВФ понижи прогнозата си за растежа на икономиката на САЩ през 2014 година, посочвайки, че автоматичните бюджетни съкращения ще натежат върху потреблението през следващите тримесечия, предаде Франс прес. Фондът очаква растежът на американската икономика да се забави от 2,2% през 2012 до 1,9% тази година, каквато бе и предишната прогноза. Институцията прогнозира ускоряване на растежа през 2014 година до 2,7%, но очакванията през април бяха за растеж от 3%.
Според международната организация растежът за тази година е щял да бъде с 1,75 процентни пункта по-висок, ако не е била необходимостта да се намали бюджетния дефицит, отбелязва Ройтерс.
Вашингтон бе принуден да въведе широкомащабни съкращения на федералните разходи през март, тъй като Конгресът не можа да се споразумее за алтернативно решение."Намаляването на дефицита през 2013 година беше изключително бързо и необмислено", посочва МВФ.
Фондът предлага няколко варианта за нови фискални приходи, сред които въвеждане на въглеродна такса за емисиите въглероден двуокис, отбелязва Франс прес.
В годишния доклад на МВФ за американската икономика се посочва още, че основните показатели постепенно се подобряват: цените на жилищата се повишават, строителството се възстановява, финансите на домакинствата са заздравени, а работодателите откриват работни места, отбелязва Асошиейтед прес.

Има признаци, че възстановяването на САЩ бележи успех и става по-трайно, посочи управляващата директорка на фонда Кристин Лагард в писмено изявление. Икономистите са на мнение, че изтичането на срока на подоходните данъчни облекчения и повишаването на данъците на богатите американци през януари също пречат на възстановяването на страната от рецесията 2007-2009 година, посочва Ройтерс. Фондът препоръчва Управлението за федерален резерв (УФР) да продължи масовото изкупуване на активи поне до края на годината, за да подкрепи икономическото възстановяване, но го предупреждава да се подготви за изтегляне в бъдеще. УФР купува сега всеки месец държавни облигации и ценни  книжа, гарантирани с ипотеки, на стойност 85 милиарда долара в опит да задържи лихвите на много ниски равнища и да насърчи заетостта.
МВФ прогнозира намаляване на безработицата и предвижда тази година тя да достигне 7,5%, през идната - 7,2%, а през 2015 година - 6,8%, информира ИТАР-ТАСС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg