EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВФ отпусна $50 млрд. на Аржентина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ отпусна $50 млрд. на Аржентина

mail10:40 | 22.06.2018прегледи 1492 коментарикоментари 0


МВФ одобри пакет помощи на стойност 50 млрд. долара, предназначен за изпадналата в дълбока икономическа криза Аржентина, предаде АФП. Преди два дни Изпълнителният съвет на Фонда официално одобри постигнатото по-рано този месец споразумение с правителството на латиноамериканската държава.

Отпускането на средствата има за цел да помогне на Аржентина да се пребори с галопиращата инфлация, обезценяването на местната валута и бюджетния дефицит. Аржентина възнамерява да използва първия транш от помощта на стойност 15 млрд. долара, за да подпомогне бюджета, а останалите 35 млрд. долара ще бъдат използвани само в случай, че възникне непредвидена ситуация, съобщават от МВФ. „Одобрението е ясно доказателство за доверието на международната общественост в плана за решителни реформи на аржентинското правителство, подкрепен от Фонда“, заяви пред репортери Кристин Лагард, която е начело на МВФ от 2011 г.

В отговор на решението на президента на Аржентина Маурисио Макри да се обърне за подкрепа към МВФ, гражданското общество в страната организира многолюдни протести, а профсъюзите заплашиха със стачни действия. Латиноамериканската страна има горчив опит от „помощта“ на МВФ от преди 17 години, за която много аржентинци смятат, че допълнително е утежнила тогавашната икономическа криза.


Тагове: Аржентина, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg