EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВФ отпуска още $3.9 млрд. на Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ отпуска още $3.9 млрд. на Украйна

mail13:35 | 26.10.2018прегледи 642 коментарикоментари 0


Украйна е договори ново стендбай споразумение с МВФ на стойност 3,9 милиарда долара, което ще помогне на страната да поддържа финансовата си стабилност и доверието на инвеститорите преди период на избори догодина, предаде Ройтерс. Фондът обяви постигнатото споразумение часове след като правителството реши да повиши цената на газа за домакинствата с близо една четвърт, за което настояваше международната организация. 

Украинският премиер Володимир Гройсман предупреди, че страната поема пътя към неплатежоспособност, ако няма споразумение с МВФ, но изискването за повишаване на цените на газа предизвика остри критики от опозицията.

Новото споразумение е за период от 14 месеца и заменя предишната финансова програма, възлизаща на 17,5 милиарда долара, която подкрепя икономиката на Украйна от 2015 година.

Украйна трябва да приеме бюджет за 2019 година, съобразен с изискванията на МВФ. Изпълнителният съвет на Фонда трябва да одобри споразумението, като се очаква да вземе решение по-късно през годината, отбелязва МВФ.

Новото стендбай споразумение ще окаже подкрепа за икономическата политика на властите през 2019 година, отбелязва още Фондът в изявление.

Международната организация допълва, че споразумението е съсредоточено върху финансовата консолидация и намаляването на инфлацията, както и реформите за укрепване на данъчната администрация, финансовия сектор и енергийния сектор в Украйна.

Новото споразумение ще позволи на правителството, което трябва да обслужва нарастващ дълг догодина, да пусне нови дългови книжа на пазарите, а също така открива пътя за допълнителна помощ от ЕС и други донори.

Изпълняващата длъжността финансов министър Оксана Маркарова отбеляза, че споразумението ще гарантира сигурност.

Първоначално правителството се бе съгласило да повиши цените на газа, но след това се отказа заради опасения от гнева на гласоподавателите. 

Нямаме друга опция за предотвратяване на изключително тежки събития, каза премиерът Володимир Гройсман на правителствено заседание, излъчвано по телевизията.

Цените на газа в Украйна ще бъдат повишени с 23,5% от 1 ноември, уточни Гройсман.

Той изтъкна, че необходимостта от покачване на цените на газа е свързана с високия дълг на страната към международните й партньори в размер на 50 милиарда долара, натрупани от 2005 до 2013 година.

Бившата министър-председателка на Украйна Юлия Тимошенко, която се надява да измести Петро Порошенко от поста държавен глава на изборите догодина, определи повишаването на цените на газа като "геноцид срещу украинския народ" и настоя за извънредно парламентарно обсъждане. 


Тагове: МВФ, Украйна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg