EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ настоява за въвеждане на данъци върху банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ настоява за въвеждане на данъци върху банките

mail11:02 | 21.04.2010прегледи 836 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд излезе с предложение да бъдат въведени два нови данъка върху банките, както и върху други финансови учреждения, съобщава електронното издание на в. Ведомости, позовавайки се на руската версия на BBC. Предложението е събраните от данъците пари да бъдат вложени във фонд, които да бъдат използвани за финансова поддръжка от съответното правителство и да бъдат гаранция срещу банкрут.
Предложените от фонда мерки изглежда са по- драстични в сравнение с първоначално предвиждането. МВФ предлага за финансовите учрежденията от банковия сектор да бъде въведена специална твърда ставка, както и допълнителни данъци върху печалбата и върху изплащаните заплати.
Предложението е представено на представители на правителствата от Г20 във вторник вечерта и предстои да бъде обсъдено при среща на финансовите министри в най- скоро време. Експерти, обаче, изразяват мнение, че подобно предложение няма да бъде прието добре от банките, особено що се отнася за данъка върху работните заплати. Наред с това подобни данъци се очаква да окажат влияние върху политиката - както на местно, така и на международно ниво.
От МВФ настояват, че аналогични данъци трябва да плащат не само банките, но и застрахователните компании, хедж фондовете и други финансови учреждения, независимо от това, че те са имали значително по- малко влияние върху развитието на финансовата криза, отбелязва в. Ведомости. Експертите са на мнение, че ако бъде въведен специален данък само за банките, то част от банковите услуги ще бъдат пренасочени към хедж фондовете и застрахователните компании, за да бъдат отчетени по- ниски разходи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg