EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

МВФ: Затягането на коланите спъва растежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Затягането на коланите спъва растежа

mail14:00 | 01.10.2010прегледи 357 коментарикоментари 0


Международния валутен фонд предупреди, че намаляването на бюджетния дефицит, какъвто бяха принудени да направят много държави, има голяма вероятност да увеличи безработицата - поне в краткосрочен план, съобщава The Wall Street Journal.
Анализът на МВФ е отчасти отговор на твърденията на икономисти, които спорят, че фискалната консолидация може да провокира ръст. В същото време работата на МВФ може да бъде ограничена от протестиращите европейци, който се опитват да убедят правителствата да прекратят орязването на социалните програми и другите придобивки.
От МВФ отбелязват, че фискална консолидация от 1 % от БВП обикновено намалява ръста с 0.5%, повишава безработицата с 0.3 процентни пункта и свива потреблението и инвестициите с около 1 %.
В дългосрочен план, обаче - след пет години, например - бюджетните съкращения са икономически плюс, тъй като намаляват публичния дълг, лихвените нива и стимулира частните инвестиции, подчертава МВФ. За всеки 10 процента спад на дълга към БВП, производството се повишава с около 1.4 % в дългосрочен план, става ясно от доклада на фонда, цитиран от WSJ.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4276