EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ заплаши Аржентина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ заплаши Аржентина

mail14:30 | 05.02.2013прегледи 578 коментарикоментари 0


Изпълнителният съвет на МВФ проправи пътя за санкции срещу Аржентина, които могат да стигнат до изключването на страната от финансовата структура, предадоха Франс прес и ДПА. За първи път в историята си МВФ прие наказателна декларация срещу латиноамериканската държава. В нея Аржентина е призована да коригира незабавно неточностите в статистическите си данни за икономическия растеж и инфлацията. В документа се посочва, че страната изчислява ръста на инфлацията и своя БВП по неточен начин. Аржентина има краен срок до 29 септември да поправи неточностите. МВФ ще обсъди пък на 13 ноември как се е справила страната.

Аржентина фалира през 2001 г. През втората половина на 2005 г. страната успя да изплати пълния си дълг към фонда. От тогава тя не позволява проверки на инспектори на МВФ. Страната е обвинявана, че представя занижени данни за инфлацията си. През 2011 г. официалните данни говореха за инфлация от 9,5 процента, докато частните институти я бяха оценили на 23 процента.
За първи път МВФ, създаден през 1944 г., започва наказателна процедура срещу своя страна членка, която стига толкова далеч заради проблеми със статистическите данни. Чехословакия беше единствената страна, изключена от МВФ в средата на 50-те години, когато тя беше под съветско влияние. Но тогава фондът не използва наказателната процедура, с която сега заплашва Аржентина. Самата декларация, съдържаща предупреждение за наказанието, може да подкопае доверието в Аржентина на международните пазари, посочват агенциите.


 


Тагове: Аржентина, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161