EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МВФ: Заплатите растат бързо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Заплатите растат бързо

mail17:03 | 25.05.2018прегледи 2258 коментарикоментари 0


Според доклад на МВФ заплатите в България и останалите нови страни - членки растат по-бързо спрямо старите държави от ЕС. Въпреки това работната миграция е насочена към старите - държави членки, което причинява шок на трудовия пазар на останалите страна. Европейският трудов пазар е изключително интегриран, категорична е Фаяз Рея от Европейския департамент на МВФ:

"Производството на стоки и извършването на услуги става все по-разделено между страните. Това означава, че търсенето на определен вид работна ръка не е свързано с държавите, към които даден продукт се изнася, а с тези, в които се произвежда".

Като добавим по-ниската инфлация, икономически растеж и производителност на труда се стига до различна степен на нарастване на трудовото възнаграждение:

"Растежът на възнагражденията остава много потиснат, особено в държави като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Холандия и Дания. В новите страни-членки като България, Румъния, Чехия и някои от Прибалтийските държави се отчита много сериозен ръст на работната заплата".

БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg