EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

МВФ: Два сценария около Brexit

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Два сценария около Brexit

mail11:06 | 21.06.2016прегледи 795 коментарикоментари 0


Излизането на Великобритания от ЕС ще има негативно и значимо въздействие върху британската икономика, която може в най-лошия случай да изпадне в рецесия идната година, предупреди МВФ, цитиран от световните агенции.
В случай че на 23 юни британците се произнесат за излизане от ЕС, това ще доведе до продължителен период на несигурност, който може да натежи върху доверието и инвестициите и да засили нестабилността на пазарите.
МВФ е изготвил и два сценария в случай на Брекзит. В първия, който е по-малко неблагоприятен, растежът на британската икономика ще бъде 1,7 процента за настоящата година вместо прогнозираните 1,9 процента и 1,4 процента догодина вместо прогнозираните 2,2 процента. Безработицата ще бъде 5 процента за настоящата година и 5,3 процента за идната години.
Според по-неблагоприятния сценарий в случай на Брекзит британската икономика ще изпадне в рецесия с растеж от минус 0,8 процента, преди да се възстанови до растеж от 0,6 процента през 2018 г., безработицата ще бъде 6 процента догодина и 6,5 процента през 2018 г., а инфлацията ще скочи на 4 процента догодина вместо прогнозираните 1,9 процента.
Ако британците се обявят за Брекзит, то Лондон ще трябва да проведе с Брюксел сложни преговори за уточняване на условията за напускане на съюза и за дефиниране на нови политически, юридически и търговски връзки между Великобритания и 27-те страни, оставащи в ЕС.
Директорката на МВФ Кристин Лагард призова избирателите да гласуват за оставане в съюза, като изтъкна силните британски връзки с континента и увеличаването на търговията в резултат на членството, предаде ДПА.

****

Излизането на Великобритания от ЕС ще стане "еднопосочен билет" и необратимо ще повлече след себе си "много тежки последствия за британската икономика", казва британският премиер Дейвид Камерън в интервю, публикувано  във вестник "Сънди таймс" и цитирано от ТАСС.
Камерън подлага на остра критика своите съпартийци консерватори Майкъл Гоув и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, обявили се за излизане от ЕС, като ти обвини, че в своята агитационна кампания използват "непълно неправдоподобни" изявления. "Първото е, че Турция ще се присъедини към ЕС; второто - че ние изпращаме по 350 млн. паунда (500 млн. евро) всяка седмица в (бюджета на) ЕС; и третото - че съществуват планове за създаване на европейска армия и че Великобритания ще бъде заставена да се присъедини към нея", посочи премиерът.
Вестникът подчертава и думите на Камерън, който ръководи кампанията за оставане в ЕС, че той ще остане на поста си дори ако британците подкрепят Брекзита.

***

Излизането на Великобритания от ЕС може да доведе до подобни действия в други страни членки в Източна Европа, заяви министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, предава Reuters.  „Не може да се изключи възможността брекзит да доведе до домино ефект в Източна Европа“, коментира Аселборн.
Действителното напускане на страната ще бъде извършено в период за две години, но още в рамките им може да се очакват сериозни икономически тежести.
За германската икономика заложеното на карта е много, тъй като Великобритания е един от най-важните търговски партньори на ФРГ. С обем от почти 90 млрд. евро през миналата година износът на Германия за Обединеното кралство е бил по-голям всякога. Само през 2015 г. германският експорт за Острова е нараснал с почти 13 %, допринасяйки по този начин значително за стабилизирането на икономиката на ФРГ.
Ако британската икономика страда, страда и германецът: въздействието от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС следователно ще се усети веднага от германския индустрия. При брекзит възможни административни ограничения на търговията вероятно ще влязат в сила в рамките на няколко години, което ще се отрази съществено на германския износ, но и на икономиката на страната като цяло.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg