EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Гърция контролира дефицита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Гърция контролира дефицита

mail09:30 | 28.01.2011прегледи 501 коментарикоментари 0


Гърция заедно с Ирландия и Португалия ще продължи важното за нея тежко бюджетно оздравяване, информират днес гръцките вестници, като се позовават на доклад на Международния валутен фонд (МВФ).
В. "Вима" пише, че според фонда бюджетният дефицит на Гърция е под контрол. В доклада на МВФ акцентът се поставял върху усилията, полагани от правителството в Атина, за съкращения на разходите, в това число на заплати и пенсии в държавния сектор.
Фондът смята, че големите европейски икономики ще следват рестриктивна политика, която ще доведе до намаляване на дефицитите им.
"Никога няма да обърнем гръб на еврото, живяхме 60 години в мир и ви уверявам, че няма да оставим еврото да изчезне или да бъде унищожено", извежда в заглавие вестникът казаното от френския президент Никола Саркози пред световния икономически форум в Давос.
По същия повод в. "Етнос" цитира гръцкия премиер Георгиос Папандреу, който в Давос уверил десетките ръководители, бизнесмени и видни личности, че Гърция няма да фалира.
"Няма да фалираме, не вървим към преструктуриране на дълга", казал Папандреу, като категорично отхвърлил сценариите за евентуален фалит или за преструктуриране на дълга на Гърция.
Той повторил, че очаква разсрочване на заемите, които страната му е взела от Европейския съюз и Международния валутен фонд, както и намаляване на лихвите, с които те са обвързани.
Гърция може да се завърне на капиталовите пазари още тази година, тъй като прилагането на драконовските мерки за икономии драстично ограничава бюджетния дефицит на страната, казал още премиерът Папандреу.
Миналата година казваха, че гръцките статистически данни са били най-краткият виц, сега обаче ние сме една от най-прозрачните страни в ЕС, допълнил той.
В. "Нафтемборики" пише, че най-привклекателният сценарий за правителството в Атина е то да изкупи гръцкия дълг с помощта на Европейския фонд за финансова стабилност.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg