EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

МВФ: Възможни икономически сътресения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Възможни икономически сътресения

mail13:40 | 12.01.2022прегледи 631 коментарикоментари 0


Нововъзникващите пазарни икономики ще трябва да се подготвят за епизоди на икономически сътресения предвид очакваното повишение на лихвите на американската централна банка и забавения световен растеж в резултат на варианта Омикрон, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Франс прес.

МВФ, който ще публикува в края на месеца новите си актуализирани прогнози, засега е на мнение, че световният подем би трябвало да продължи през тази и идната година.

Рисковете за растежа обаче остават големи в резултат на упоритото възобновяване на пандемията, отбелязват икономистите от фонда Стивън Данинджър, Кенет Канг и Елен Поарсон в аналитичен блог.
От средата на декември вариантът Омикрон се разпространява бързо в света, с рекорден брой новозаразени през поредната вълна от пандемията. Въпреки че не е така смъртоносен като предишните варианти на Ковид-19, и той е придружен от ограничения, спъващи растежа.

"Предвид опасността това да съвпадне с по-бързо затягане на лихвената политика на УФР, нововъзникващите пазарни икономики би трябвало да се подготвят за епизоди на икономически сътресения", посочват икономистите. Освен това, по думите им, тези страни вече са изправени пред висока инфлация и значително по-голям държавен дълг.

Управлението за федерален резерв (УФР) обяви намерението си да вдигне основните лихви по-бързо и по-агресивно от очакваното, за да овладее галопиращата инфлация в САЩ, оказваща натиск над домакинствата и тяхното потребление, което е основен двигател на американския растеж.

Покачване на водещите лихви означава увеличение на цената на рефинансирането на дълга в доларово изражение на известен брой нововъзникващи пазарни икономики. В същото време тези страни изостават с възстановяването на икономиката и следователно не са така способни да поемат тези допълнителни разходи.

Докато цените на заемите в долари остават ниски за мнозина, безпокойствата от вътрешната инфлация са накарали миналата година много нововъзникващи пазарни икономики, сред които Бразилия, Русия и Южна Африка да започнат да увеличават лихвите, отбелязва МВФ.

В крайна сметка по-бързото увеличаване на лихвите на УФР може да разтърси финансовите пазари и да затегне финансовите условия в световен мащаб, посочват авторите на анализа.

Опасността е да възникне забавяне на търсенето и на търговията в САЩ, както и изтичането на капитали и обезценяването на валутата на номовъзникващите пазари.
МВФ препоръчва на нововъзникващите пазарни икономики да вземат мерки още отсега, за да намалят уязвимите сфери.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 964