EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

МВФ: Възможен шок за британската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Възможен шок за британската икономика

mail14:35 | 12.04.2019прегледи 826 коментарикоментари 0


Британската икономика е изложена на опасност от тежък шок в случай на Брекзит без споразумение, тъй като такъв сценарий ще доведе до големи търговски сътресения и значителен спад на БВП, предупреди МВФ, цитиран от Франс прес. В доклад, публикуван преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка и няколко дни преди теоретичната дата за излизане на Великобритания от ЕС (в петък), фондът проучва отражението върху британската икономика при два сценария за Брекзит без споразумение.

При единия се взима предвид отсъствие на пречки за търговския обмен, а при другия - големи сътресения в търговията, с увеличение на цените за вноса за британските компании и домакинствата.

В най-лошия сценарий МВФ прогнозира спад на БВП на Великобритания с 1,4 на сто през първата година след Брекзит без споразумение, а след това понижение от 0,8 на сто през следващата година, без да посочва повече подробности. ЕС няма да бъде пощаден от шоковата вълна и неговият БВП ще намалее с 0,2 на сто, а след това - с 0,1 на сто.

Фондът уточнява обаче, че тези прогнози не могат да обхванат всички ефекти от Брекзит без споразумение, нито политическите отговори, които ще бъдат дадени за ограничаване на пораженията върху икономиката.

При отсъствие на споразумение и липса на търговско споразумение с ЕС, Обединеното кралство ще бъде подложено на правилата на Световната търговска организация (СТО) и ще се изправи пред митнически бариери и загуба на търговски споразумения, които ползваше като член на ЕС.

Фондът отчита и драстичните намаления на мита за вносни стоки, които Лондон обеща в случай на Брекзит без споразумение.Дори и въз основа на принципа за Брекзит със споразумение, който остава основният му сценарий, МВФ е много по-песимистичен за британския икономически растеж през близките две години.Очакванията му са за покачване на БВП с 1,2 на сто през тази година, после леко ускоряване от 1,4 на сто през 2020 година. В началото на годината в прогнозите си, публикувани на форума в Давос, фондът очакваше по-силен растеж от съответно 1,5 и 1,6 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg